Снимка: Bulgaria ON AIR

"На три последователни избора миналата година, когато се въведе изцяло машинното гласуване – избирателите спаднаха с 600 хиляди души. Април месец 2021 г., когато беше смесено гласуването – във всяка секция имаше и машина, и хартия. Запомнете тези числа: 73 на 27 - 73 процента от българите, влизайки в секциите, избират хартията. Защо в Европа няма машинно гласуване? Хората имаха машинно гласуване и го изхвърлиха на 100%, защото не му вярват". Това каза в предаването "Опорни хора" експертът по избори и математик проф. Михаил Константинов.

Той поясни, че системата в САЩ е съвсем различна от нашата и там има 5-6 вида машини.

"В Европа машинно гласуване няма – 99,03% от европейците гласуват с хартия. Машината отблъсна между 500 и 600 хиляди българи. В нашия Наказателен кодекс има член за до 3 години наказание, ако възпрепятствате някого от гласуване. А когато на половин милион им вземете правото на глас? Това е огромно политическо престъпление срещу правата на гражданите. Технологията на машините е изключително проста и тотално незащитена", добави професорът пред Bulgaria ON AIR.

Според него това, от което "Продължаваме промяната" имат полза, са именно онези 500 хиляди гласа по-малко за техните опоненти.

Проф. Константинов посочи, че в момента битката е за тези 50 депутати, които някои губят заради липсата на възможност за гласуване с хартиена бюлетина.

"От тези 50 депутати, които отидоха при прогресивните сили, а ги загубиха традиционните сили – 15 са на БСП. Те сега имат 25, а иначе щяха да имат 40. Много хора се отвратиха и не вярват в технологията на машините", категоричен е той и добави, че смесеният състав на избирателните комисии е гаранция срещу измамите на изборите.

Експертът по избори коментира, че мъртва душа означава име, зад което не стои човек в дадената избирателна секция.

"Избирателите в България са 6,6 млн. души. В България има 5,2 млн. Другите 1,4 млн. са в чужбина и от тях гласуват около 220 хиляди", посочи той.

"В 48-ото НС има шанс за кабинет само с третия мандат. В първи мандат "Продължаваме промяната" разваля купона на ГЕРБ, с втори мандат ГЕРБ им разваля купона", каза проф. Михаил Константинов.

Коментари Напиши коментар

72

Да се споразумеят

преди 2 месеца

ПП и ДБ могат да се споразумеят с БСП за промяна на Изборният кодекс при която с бюлетина да могат да гласуват само хора над определена възраст, например родени преди 1952г. Някои от тях наистина имат затруднения при гласуване с машина. Това устройва БСП, защото те разчитат на пенсионерските гласове, а при това няма да увеличи много купеният вот. Време е да седнат и да се разбера, защото иначе работят в полза на ГЕРБ.

71

Анонимен

преди 2 месеца

Има ли компютър - работата не е добре. Има ли хартия - същото. 70 % от българите не гласуват , а народното събрание се занимава с глупости. Ето затова не гласува народа . Има ли разлика как ?

70

Анонимен

преди 2 месеца

също така си нямат и верни на вожда математици като константинов.на следващите избори пак ще са активни избирателите с предварително попълнени бюлетини заради това е този зор за тях.