Снимка: БГНЕС

Александър е в стабилно състояние и психичното му състояние е сравнително добро, съобщи пред журналисти служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, който беше в болница "Пирогов". Там беше настанено 12-годишното момче, което беше намерено днес след повече от седмица издирване.

Детето има лека дехидратация и затова е настанено в реанимация за наблюдение, уточни министърът. Той обясни, че са се провели много изследвания и консултации. Бащата е при детенцето, нещата са спокойни, предстои да направим консултация, но детето е в абсолютно стабилно състояние и е добре, обобщи Меджидиев. По думите му детето е боец, за да може да издържи така девет дни.

Още по темата

Няма увреждания по крайниците, няма следи от продължително измръзване, обясни още здравният министър. Той уточни, че детето не е седирано, в нормално състояние е и е контактно. Трябва да бъде наблюдавано няколко дни, а с оглед леката дехидратация ще имаме системи за оводняване, допълни Меджидиев.

Проф. Николай Габровски от "Пирогов" уточни, че се правят всички изследвания, с които да се установи състоянието на момчето и дали има отклонение от нормалните параметри. Към момента няма нищо притеснително, каза той. Лекарят уточни, че като цяло състоянието на Александър е стабилно, но той ще остане в болницата още няколко дни, за да бъде наблюдаван. С него ще работят специалисти, включително  ще бъдат ангажирани и детски психолози, добави проф. Габровски.

По-късно, след като се срещна с бащата на Александър и със самото дете, министър Меджидиев обясни, че кръвните показатели и кръвната захар на момчето са нормални, което говори, че детето е намерило начин да приема течности и някаква храна. По краката има леки охлузвания, не мога да кажа, че е премръзнало, явно краката са били боси и мокри, но общото му състояние е добро, каза още Меджидиев.

Чакаме детски психолог да го консултира, направена е ехография на коремни органи и не се открива нищо притеснително, изчакват се резултатите от биохимичните показатели, за да се прецени дали да се прави скенер, обясни още той. Сашко е абсолютно спокоен, бащата също е спокоен, чувства се щастлив, че си е намерил детето, каза министърът, цитиран от БТА.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase