"За пореден път Изборният кодекс се оказа виновен за всички беди на българската политика", заяви Христо Панчугов, политолог и преподавател в Нов български университет.

Сегашният вариант на ИК бе приет отново в рамките на около седмица, на коляно, без оценка на въздействието, припомни той.

"Че проблем с начина, по който функционира машинното гласуване, има и е очевидно много отдавна. Че са нужни промени, също е очевидно много отдавна. За пореден път обаче промените не са фиксирани върху истинските дефицити на изборния процес", коментира Панчугов пред БНР.

Още по темата
Относно ограниченията, свързани с вота на българите зад граница, той отбеляза, че това е "опит една или друга партия да спечели служебно предимство".

"Разговорът за българите в чужбина винаги е бил този – дали те ще облагодетелстват една или друга формация. Води се разговор за това коя точно чужбина повече искаме. Бихме върнали гласовете на българите в Турция, но нямаме никакъв проблем да вземем гласовете на българите във Великобритания, докато не се окаже, че те гласуват за "Възраждане".

В рамките на почти месец нямаме нито едно име за премиер, нито един опит съставът на следващия кабинет да бъде персонализиран, подчерта политологът.

Отлагането на връчването на мандат нито помага, нито вреди. Това е начин президентът да се освободи от вината за това, което ще се случи, смята Христо Панчугов.

"Всичко това, което се случва в момента, е опит да се пусне достатъчно силна димна завеса, за да се освободят партиите от отговорността за провала", смята той.

Първите два мандата няма да се реализират, окопите не могат да се преодолеят, допълни преподавателят.

"ДБ са на радикално различна позиция от тази на президента по много теми. Връчването на мандат от страна на президента на тях ще бъде легитимация на позиции, които той отдавна не поддържа. Ще бъде много объркан сигнал към хората, които стоят зад Румен Радев. Трудност втора ще бъде свързана с г-н Янев, който беше премиер на президента Румен Радев, но от създаването на политическата му формация досега ние виждаме само разломи между него и президента. Той беше министър в правителство, в което участваха и ДБ, и ПП и те поискаха неговата оставка за политически несъвместими позиции. Няма човек, който би очаквал мандат с участието на г-н Янев, който да бъде подкрепен от останалите политически формации, ако има каквато и да е политическа логика, останала в българската партийна система. Всички пътища, без значение критиките, които чуваме, водят към това Румен Радев да връчи мандата на БСП, което за пореден път ще провали възможността за съставяне на правителство", смята политологът.

Според Панчугов проблемът на българската политика е, че се действа ситуационно и без визия за последствията.

Коментари Напиши коментар

11

Питам

преди 2 месеца

До Анонимен 6 Анархист ли си ?

10

Самоук социолог.

преди 2 месеца

И трития мандат няма да се реализира. Народа пожела отново ГЕРБ да състави правителство.Избори до дупка , докато властта се даде на БСП.Комунизма напъва да се завърне.

9

Анонимен

преди 2 месеца

ПУТИНСКИТЕ МЕКЕРЕТА ТРЕПЕРЯТ ЗА КОПЕЙКИТЕ СИ, ЗАЩОТО освен да ЛИ ЖАТ КРЕМЪЛСКИ Г ЪЗ ОВ Е за друго не стават