Държавата осигури 14 милиона лева за разчистване и възстановяване на инфраструктурата в карловските села, които пострадаха от наводнението. Безценна помощ за хората оказаха и от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

"Цялата ни помощ беше един месец. В първите 48 часа беше основната ни мисия - спасяване и евакуация. Впоследствие бе взето решение да продължим с отстраняване на последствия в Каравелово, Слатина и Богдан", каза ръководителят на бригадата - бриг. ген. Деян Дешков, в студиото на "България сутрин".

"Водата заля другите две села, скъса им мостовете. Ние останахме на терен и продължихме с помощта. Нашите военнослужещи са готови да действат веднага и да спасят човешки живот. Не разпределям задачи на всеки военнослужещ, не е необходимо. Под мен има цяла редица командири, които разпределят отговорностите и ги контролират. Винаги има риск, но такава е нашата професия", каза още бриг. ген. Дешков.

От думите му пред Bulgaria ON AIR стана ясно още, че военните ни разполагат с моторни лодки, водолазни костюми, въжета и стълби, но в случая са могли да използват само въжета, тъй като водата е влачила камъни и дървета. Невъзможно е било дори да се плува в стихията.

"Техниката във военните сили не е предвидена за бедствия и аварии. Използваме част от военната или обслужваща техника, за да окажем съдействие на населението", посочи още бриг. ген. Дешков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase