Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Прокуратурата ще направи всичко възможно, за да има справедливост, но тези, от които зависят законодателните промени, не правят нищо. И резултатът го виждаме всеки ден – бум на престъпността. Ако предприемаме някакви законодателни промени, те са най-вероятно в интерес на престъпността. Тази политика руши доверието в институциите, руши доверието в съдебната власт", обяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти, цитиран от БГНЕС.

Още по темата
Главният прокурор изказа съболезнования на семейството и близките на починалото дете в Бузовград, което беше блъснато и убито от пиян и дрогиран шофьор.

"Това дете е поредна жертва на войната по пътищата. Това, което е важно, е да се постави от нас – прокуратурата, в диалог с местните власти и гражданското общество – реалните проблеми, за реална правна реформа, пред тези от които зависи – пред Народното събрание. Защото иначе ще се борим със следващата смърт, и със следващата и това ще продължава с години. Казах преди време, че съм бесен. Да бесен съм, след като разбрах, че детето е починало. Тези неща могат да се борят с елементарни решение, които има в целия ЕС", заяви Гешев.

Той отново декларира, че ще направи възможното и невъзможното да спре бума на престъпността. Прокуратурата ще бъде активна в диалога с гражданите, добави той.

От онзи ден убийствата са три, обир на инкасо, почина дете – какво чакаме, попита Гешев и повтори: Докато не решаваме проблемите, ще прескачаме от последствия на последствия.

"Някой трябва да направи нещо, защото е застрашен всеки един от нас. Не остана никой освен прокуратурата и местната власт. Искаме да създадем механизъм, цялостен и работещ", каза още Гешев.

Той коментира и случая с изчезналото дете в Перник. В постоянен диалог сме с местната власт. Има образувано досъдебно производство. За мен е странно – как това дете не може да бъде установено за толкова дълъг период, и притеснително, заяви Гешев.

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 2 месеца

Как да се направят законодателни промени, като трябва мнозинство за съдебна реформа бе Гешев.

31

Анонимен

преди 2 месеца

Почти съм сигурен, че без прокуратура, държавата ще е с по-малко щети от корупцията.

30

Анонимен

преди 2 месеца

Гешев, не вярвам, че от 92-ра година, някой има доверие в съдебната власт. Тука още се крадът имоти и фирми, тая жалка държава, не може да гарантира неприкосновеността на частната собственост. Най-виновна за това е прокуратурата и съдебната власт. Там са най-богатите хора в най-корумпираната държава. Прав си че трябват законодателни промени, ама те започват с твоята оставка. ОСТАВКА!