Снимка: БГНЕС

Вчера бившата кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева бе откарана в затвора в Сливен, а по-късно бе организиран и протест в нейна защита.

"Българското общество трябва да прояви нетърпимост, но и смелост. Не само Facebook" нетърпимост, а реална нетърпимост, която се изразява в подаването на сигнали за престъпления към компетентните органи", е коментарът пред БГНЕС на бизнесмена Александър Ваклин, който твърди, че е бил изнудван от Иванчева.

Именно заради неговото обвинение Иванчева е осъдена да излежи 6 години затвор за корупция. На по 5 и 4 години ефективно са осъдени и Биляна Петрова, и Петко Дюлгеров. Решението на Висшия касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Защитата на Иванчева е поискала от президента Румен Радев тя да бъде помилвана.

Още по темата

Според Ваклин, модерното общество обича да е активно през анонимността на техния Facebook профил.

"Трябва всеки един човек не само да публикува в социалните мрежи Facebook и Twitter какво му се е случило, а да отиде в прокуратурата, полицията и да пусне сигнал, да свидетелства в съда, да даде показания без да се отказва, за да има повече наказани престъпници", призова той и заяви категорично, че отново би извървял същия път, за да може виновните да получат своето наказание.

"Усещането след като научих за присъдата на Иванчева бе противоречиво. От една страна голямо удовлетворение, че три независими съдебни състава признават обвиняемите тогава, а сега признати престъпници за виновни. Системата доказа, че работи в полза на обществото и хората. Тя ме защити като обикновен човек, който е част от обществото", подчерта Ваклин.

Той призова да не се заиграваме с личната човешка драма на една престъпничка: "Всяка човешка драма е нещастие, но в крайна сметка и убиецът на пътя, който шофира пиян и убива хора и той е човек и има семейство. Трагедията и за двете семейства, но никой не поставя под съмнение необходимостта от наказание на престъпниците".

Ваклин е категоричен, че е много важно да има бързо възмездие, защото иначе гражданите чувстват безпомощност.

"Много хора се опитват да извадят политически дивиденти от очернянето на институциите – прокуратура, съд, полиция и др., но ние трябва да уважаваме своите институции и да им помагаме, за да работят по-добре. Забелязах второразрядни политици и адвокати в момента се опитват да трупат дивиденти и да искат помилване на база на политически доводи, очернящи институциите – преди беше прокуратурата, а сега съда", заяви бизнесменът и призова: "Не може да очерняме нашите институции. Добри или лоши, това са хората, на които разчитаме. Самият аз вярвам, че те работят за нас. Радвам се, че това, което се случи, доказа, че наистина институциите работят за хората".


 

Коментари Напиши коментар

67

до 78

преди 2 месеца

Гледах му интервюто и в общи линии никакви празни приказки не каза, а доста заобиколно обясни в лицето на умните и красивите, че за да извлекат политически дивиденти превърнаха една нагла и корумпирана кметица едва ли не в светица. Като резултат никой изнудван от местната власт няма да му се занимава да подава сигнали и да го очернят в медиите тия дето уж се борят с корупцията.

66

Анонимен

преди 2 месеца

Този Ваклин го слушах в предаването на Светльо Иванов и такива празни приказки избълва, че е ясен какъв е и на кого е.Пълен смях беше когато започна да говори на тема от правото и така се оплете, че спря да говори и наведе глава, защото не се сети изобщо какво иска да каже и водещият го спря.

65

горката корумпирана

преди 2 месеца

Вобще не е трябвало да я вкарват, невинна е. Роди си дете, въпреки, че знае, че ще го накаже.. само и само да отърве себе си...Тази е дева Мария - пример за невинност!