Снимка: БГНЕС

"Ако изобщо съществуват шансове този парламент да излъчи редовно правителство, то това е с третия мандат.", смята социологът Геновева Петрова от "Алфа рисърч".

Ако се стигне до това, то това правителство ще е аналог на компромиса, до който се стигна с избора на председател на парламента, посочи тя.

"Правителство, което няма да има ясна политическа отговорност, правителство с ограничен хоризонт, правителство около конкретни приоритети", определи тя бъдещия кабинет пред БНР.

Според Петрова ще се търси фигура, която не е излъчена пряко от политическа партия и не е политическо лице, а по-скоро експертна фигура, която да получи одобрението и съгласието на повечето партии да бъде лице на бъдещия кабинет.  

Най-вероятно ще се търси различна от фигурата на Стефан Янев, допълни тя. През последните седмици по-явно или по-малко активно се коментират и лица, които са били част от политическия живот в предишни правителства, преди доста години, отбеляза още социологът.

Относно варианта "правителство на малцинството" Петрова коментира, че вътрешнопартийните анализи сочат по-скоро негативи.

"Нито една от първите две политически сили - ГЕРБ и ПП, не ни дава основание да смятаме, че ще рискува с такъв ход", допълни тя.

Ситуацията изглежда също толкова патова и неразрешима, колкото изглеждаше и преди партиите да започнат да разговарят помежду си, обобщи социологът.

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 2 месеца

Държава,която вика сърбин да й води националния,не е държава.

5

Пффффф! ХАХАХА!

преди 2 месеца

Ми дайте вместо "България търси талант" да направим "България търси правителство", а втори сезон "България търси премиер"? Шнапрай рейтинг, гарантирам! Обаче искам 10% от приходите, предварително съставен договор, проверен и подписан от мой нотариус? Сделка?... или не?

4

Анонимен

преди 2 месеца

Този луд ли е, ваправо си слагайте Мустафато и да се свършва с тоя цирк. Къв ще е този премиер, за който никой не е гласувал