"Еврото представлява икономиката на държавите, които стоят зад него. Икономиките, които противостоят на европейската или пък са ѝ партньори, също се развиват или стоят на едно място. В случая става дума за интереса на държавата - къде принадлежи чисто политически. Въвели сме еврото през 2000 г. Върху нашите пари само пише лев, това всъщност е евро, защото е обезпечено с тази валута и се подчинява на икономическите принципи на еврото". Това заяви финансистът Любомир Дацов в ефира на "България сутрин".

Още по темата
По думите му "икономическите ефекти от приемането на еврото няма да са толкова съществени, защото ние вече сме ги абсорбирали".

Дацов коментира и доклада относно ползите от приемането на еврото, който вся смут сред партиите. Финансистът подчерта, че въпросният доклад еднозначно показва "плюсовете и минусите на един процес, но в него няма риск, който да не може да бъде адресиран с политика".

"Това, което се случва в момента, е като да се живели на семейни начала 5-6 години - в крайна сметка виждате, че няма по-добро от брака и решавате да го институционализирате. Процесът, който тече в момента, е сключването на брачния договор. Намираме се на етапа, в който се опитваме да сложим пръстена на ръката на съпругата си", обясни той.

В студиото на Bulgaria ON AIR Дацов изрази мнение, че България продължава да бъде държавата с най-ниски доходи в Европа, но не и най-бедната.

"Сред противниците на еврото няма нито един икономист с практика в областта", констатира той.

Дацов обобщи, че за да влезем в еврозоната и да преборим инфлацията, трябва "рязко да бъде намален дефицитът".

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

67

gg

преди 2 месеца

дацов, подлого, недей лъга народа!!! че ще стане като брекзит... тези извън големите населени места ще гласуват ЗА, а другите ПРОТИВ(въпреки, че надали ще има опция за рефендум, което само по себе си е предпоставка за съмнение в инстиността колко "убаво" било да приемем ойрото ;) )

66

Гацо

преди 2 месеца

Въведи еврото без да излизаш от борда, тогава реално. И да се приключва драмата още утре. Че ако не беше тоя борд, колкото сме зле, досега щяхме да сме забулени поне още 3 пъти за 20 години.

65

Дацо Доцев-Доцевия

преди 2 месеца

Глупости под шипковия храст......