Снимка: БГНЕС

ПП е подготвила и внася в НС проекта на решение, което да гарантира, че цените на горивата да станат по-ниски.

Съпредседателят на политическата сила Кирил Петков обясни, че до 5 декември дерогацията все още не е влязла в сила, което това означава, че всички страни могат да вкарват руски петрол.

Още по темата
"След 5 декември обаче ние ставаме една от четирите страни в целия Европейски съюз, които имат възможността да вкарват по-евтиния руски петрол да се преработва в България и продуктите от тази преработка да остават само в българския пазар, което реално ще даде и по-ниските цени", каза той.

Според него заради това е важно служебният кабинет да изготви ясен механизъм, за да може тази възможност, която беше договорена в Брюксел, да се отрази на крайните клиенти и едновременно с това добавената стойност, която се случва с преработката на руския петрол, да остане в България и да бъде обложена с допълнителния данък за свръхпечалби, така че тези средства също да останат в България.

Проектът на решение предвижда разработване на механизъм за проследяване на пазара на горивата в България, така че да се гарантира, че ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол ще остават в страната за българските потребители и съответно ще бъде изпълнена дерогацията, обясни Венко Сабрутев.

Освен това се предвижда въвеждане на допълнителен данък на свръхпечалбите от нефтопреработването.
 

Коментари Напиши коментар

23

Канадски еничар

преди 2 месеца

Британското правителство на Риши Сунак обмисля да се откаже от схемата за настаняване на бежанци от Украйна, съобщава таблоидът The Sun.. . . . . . .Британският премиер Риши Сунак и британският канцлер Джеръми Хънт отчаяно се опитват да закърпят дупка от £50 млрд. в бюджета. . . . . . . .Един от начините да направят това е да се спре приемането на бежанци от Украйна, съобщава The Sun.

22

Некъф

преди 2 месеца

Е как ще обложиш ЛУКОИЛ с данък за свръх печалба след като от 15 години не отчитат печалби! Пак ни хвърлят кал в очите!!!

21

Анонимен

преди 2 месеца

защо ПП не обложи свръх печалбите на Лукойл и енергийните производители още когато дойдоха на власт миналата година. Ще ви кажа защо, защото са получавали най-вероятно парички под масата