Народното събрание въведе таван на цените на тока от 200 лв. за небитовите потребители. Ще има ли пари държавата, за да покрие разликата в цената?

"Средства има, не намирам смисъл да се елиминира пазарът, всяка такава намеса ражда изкривяване, къде и как ще се прояви - ще видим. Бизнесът държи да са му ниски разходите, всеки си прави сметка, че всеки спестен лев е в негова полза", коментира финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му държавата трябва да помага на онзи, който има нужда от помощ. "На очевидно умряла фирма не ѝ прави изкуствено дишане, само ще загубиш пари. А от такава, която има шанс да се изправи на крака - може и да си върнеш тази помощ. Това е мярка, която до нищо няма да доведе", заяви доц. Хърсев.

Икономистът доц. Григор Сарийски подкрепи тази теза.

"Когато изкривите пазарните стимули, как ще стимулирате предприятията да се занимават с инициативи за енергийна ефективност? Все едно досега за високи оценки да се е давала стипендия, а сега - за всякакви резултати", обясни доц. Сарийски пред Bulgaria ON AIR.

Най-разумно, според него, ще бъде, ако се помага на предприятията, които наистина имат нужда от помощ, а не да се дават помощи и на тези, които са на печалба.

И двамата събеседници бяха категорични, че трябва да има нов бюджет за 2023 г., а не да бъде удължаван действащият сега.

"Засега целите на финансовата политика на бъдещо правителство не са ясни, защото не се знае кой и в каква конфигурация ще го сформира. Вървим към строга финансова дисциплина, спасяване на това, което може да се спаси, пестене на всякакви държавни разходи", заяви доц. Хърсев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase