Снимка: БСП

„Ние вече казахме, че срещата изглежда странна, предвид това колко остри бяха отношенията и са между ГЕРБ и “Продължаваме промяната“.“ Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред журналисти в Русе предстоящата среща между ГЕРБ и ПП. „Да видим какво ще излезе от нея. Дали това е първа крачка за правителство, дали просто ПР, за да може, ако не се стигне до правителство, да се търси вина в някой друг“, каза още тя.

По думите ѝ от левицата в този момент прилагат по-различен подход: "Обикновено сте чували почти всички депутати да казват “Да чуем хората, говорим от името на хората“ - ние тръгнахме на обиколки из страната. Русе ни е третата област, бяхме в Смолян и Сливен, именно затова - да усетим и да видим хората какво казват“, обясни тя.

„Почти навсякъде е едно и също - овладейте цените и ни увеличете доходите. И ето това ще бъде нашето поведение в парламента. Ние вече започнахме разговорите с другите партии за бюджета“, посочи Нинова и разкри част от исканията на БСП - таван на цените, две тарифи за плащане на електроенергията, минимална работна заплата - 850 лв., майчинството да следва минималната заплата.

За децата да има безплатни лекарства и учебници и младите до 26 г. да бъдат освободени от плащане на данък върху доходите. "Тоест съсредоточаваме се върху децата, младите и работещите, особено работещите-бедни - 500 000 души работят на минимална работна заплата. За пенсионерите също - преизчисляване на пенсиите“, обобщи тя.

Според Нинова в момента в парламента най-важното е да се приеме бюджетът. "Очевидно преговорите за правителство ще се проточат, другите разговори също, но бюджетът е задължителен, спешно трябва да се приеме и то с много силен социален пакет“, категорична е тя.

На въпрос дали е задължително да има правителство, за да има и бюджет, Нинова отговори: "Не е задължително. Вече сме били в такава ситуация миналата година - когато се водеха преговорите, ние държахме третия мандат и го държахме достатъчно дълго, за да може да се приеме бюджетът. Необходимо е разумно мнозинство. Доказали сме го миналата година - направихме бюджет и социално ориентиран, и в подкрепа на икономиката в онези тежки кризисни месеци. Нашият призив е да направим същото и сега“.

Нинова потвърди позицията на БСП, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“. „Когато отиде при втория - “Продължаваме промяната“, и ако ни поканят, ще се отзовем на разговори. За третия мандат ще разсъждаваме, когато бъде връчен“, обясни лидерът на левицата.
 

Коментари Напиши коментар

28

Леля

преди 2 месеца

*** не ни мисли за толкова прости. Как ще овладееш цените. Като нямаш интерес. И после каква полза., че ще вдигнете доходите. След като инфлацията расте.

27

НЕ!

преди 2 месеца

Искат такива като теб да си ходят!!!

26

Тая

преди 2 месеца

С една партийка не може да се оправи, та с държавата ли?! Друг подход, другарко Нинова. Вече и олигарсите не ви припознават. Създадоха си ПП-та, Възходи и Възраждания, арменец и "куц" адвокат...събираш пленума, назначавате конгрес и слагате край на тая агония! Комунизма няма да се върне вече, а и вие отдавна не сте социална партия. Извън времето сте. Пречите!!!