Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) ще се включи в протеста на Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в петък, става известно от писмо на организацията до министъра на правосъдието Крум Зарков.

От ССЗБ отново настояват за увеличение на средствата за заплати в Бюджет 2023 г. за заетите в публичния сектор и всички сфери на икономиката.

Очакваното от обществото високо професионално ниво в сектор "Сигурност" трябва да бъде мотивирано от условия на работа, съответни на тези в другите страни-членки на Европейския съюз и от предсказуема система на заплащане, която отразява важността на задачите, които служителите имат, посочват от синдиката в съобщение до медиите.

От ССЗБ настояват правителството да внесе законопроект за държавния бюджет за 2023 г., който залага увеличение на минималната работна заплата от 710 лв. на 850 лв. и актуализация на заплатите в бюджетния сектор с
15 на сто. Работещите в затворите призовават министъра на правосъдието да подкрепи исканията им.
 

Коментари Напиши коментар

5

Българин

преди 2 месеца

Пари за увеличение на заплати за учители, лекари, полицаи (включително пазачи в затворите) - няма. Виж, ако бяхте украински бежанци, щяха да ви дадат. Или ако искахте да купите американско оръжие, което ще е доставено след "емнайсе" години. Тогава ще ви дадат милиарди. Но за неща, които са съществени за оцеляването на родината ни, националните предатели пари не отпускат. Но новия народен съд вече идва. Предателите ще си понесат наказанието.

4

SS

преди 2 месеца

За какво ще протестират копоите? Заплатите ли им са малки или рушветите ?

3

Анонимен

преди 2 месеца

Подкрепям държавните служители да взимат добри заплати, но когато някой го хванат в корупция да си плаща солено така че да му се съсипе живота.