Снимка: архив, БГНЕС

Инфлацията ще се задържи на това ниво до пролетта. Ще сме в процес на висока инфлация още поне 6 месеца. Това коментира от Брюксел бившият финансов министър Симеон Дянков пред Нова тв.

Още по темата
“Този удължен бюджет изглежда като богата пица, защото доста обещания се направиха тази година от редовното правителство. Проблемът е инфлацията, защото изглежда, че имаме много, но инфлацията го яде”, обясни Дянков.

Той определи удължаването на Бюджет 2022 като “умен ход”, защото ако служебното правителство беше внесло “какъвто и да е бюджет за обсъждане в парламента, щеше да се получи едно огромно политическо наддаване, особено от ПП и БСП,  и щеше да се стигне до много по-висок дефицит”. “Умен ход, но с него можем да се задържим до април. След това трябва редовен бюджет”, посочи бившият финансов министър.

Той обясни, че в бюджета за 2022 г. има много разходи за инфраструктурни проекти, които не се изпълняват. “С тях се изпълняват някои от допълнителните социалните плащания, които започнаха от 1 октомври. Но това ще трае до април, след това ще трябват пари и за тези обещания, които вървят по социалните плащания”, каза Дянков.

Възможно е обаче да се направи актуализация на определени точки, които да се вземат под внимание в следващия бюджет, като например минималната работна заплата, поясни Дянков. “Но не могат да са в огромни разходи, като милиарди, но могат в милиони”, каза той.

Той коментира и влизането на България в еврозоната, като определи това като “рисково”. “Трябва да се подготвяме, а не просто да говорим, че е добре да влезем. Миналата седмица парламентът прие декларация за ускорено влизане в еврото. Това е добре, защото в Брюксел очакваха нещо подобно. Някои меморандуми за влизане в еврозоната могат да започнат да се подписват и да се работи по тях от сега, например печатане на парите, което е закъсняло”, обясни Дянков, но отново изтъкна, че първо трябва да се преборим с инфлацията.

“Трябва да се преборим с нея чрез антиинфлационни мерки, иначе няма как да влезем в еврозоната”, категоричен бе той. “Вече сме в ситуация, в която инфлацията е много над нормалното за България. Над 2,5 пъти над средното за Европа сме”, допълни бившият финансов министър.
 

Коментари Напиши коментар

22

Дянковче

преди 2 месеца

Не му вярвайте на този Дянков ,той съсипваше с поръчкови ревизии фирми такива гнусотии рядко можеше да бъдат измислени само и само някой / явно платил си за това / да ти отстрани от пазара/ Е това беше при Дянков Гадости.Добре че Бойко го разбра и го изгони на време и не направи още поразии по икономиката и бизнеса. На кого служеше не знам ....и кой му плащаше???

21

Края на кризата

преди 2 месеца

ще дойде,кога се разпадне евроатлантическия бардак! Никъв мир няма да видим от тях!Като свърши войната ще ни спретнат ново щамче на ковид и парите пак ще тръгнат за убити в интензивните...Само гледайте колко е нагласено всичко!

20

Анонимен

преди 3 месеца

Високата инфлация ще е завинаги, в щатите се помпат балони за които трябва да се плаща.