Правителството отпусна допълнителни средства по бюджета на Министерството на туризма, за да могат хотелиерите, настанили бежанци, да си получат дължимите пари за месеците юни, юли и август.

"Обещаните пари за хотелиерите, настанили бежанци от Украйна, са налични и ще си ги получат. Става въпрос за средствата, дължими за месеците юни, юли и 95% за август, което е около 8 млн. лв. Това са средствата по втората част от програмата. А първата част на програмата - март, април и май, също ще бъде изчистена, надявам се до края на октомври да платим дължимото и за септември. Всичко, което държим  към сектор "Туризъм", трябва да бъде изчистено до края на мандата на това служебно правителство", заяви служебният министър на туризма Илин Димитров в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той посочи, че няма отговор дали програмата за настаняване на украински бежанци ще бъде продължена, защото решението се взима на друго ниво.

"Самото Министерство на туризма не решава дали да останат бежанците. Всички хотели, без значение дали ще продължи или спре програмата, имат 15 дни да подадат жалба към министерството защо за някои лица не е платено. А причините могат да бъдат: Ако са започнали работа и не са информирали, ако са напуснали страната, а се водят още, че живеят в хотела, ако е настанено едно лице в няколко хотела, четвъртият проблем е софтуерен, но той вече се реши", конкретен беше служебният министър.

Той посочи, че само за седмица настанените в хотели и бази в страната украински бежанци са се увеличили с 1000 и в момента са 18 500.

"Как ще продължи динамиката зависи от войната, ако има втора вълна, ние трябва да имаме решение. За мен и парламентът трябва да се включи, при една голяма втора вълна от бежанци трябва много да се внимава", заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Министърът на туризма обобщи, че летният сезон е бил силен и се наваксва изоставането от последните 2 години. Той посочи данни, споредд които туристите са били с 12% по-малко тези през 2019 г. - последната година преди пандемията. "Сезонът е по-добър отколкото очаквахме, надявам се на добър зимен сезон - променяме рекламната си стратегия, за да имаме по-добър летен, но всичко зависи от развитието на войната", уточни министърът на туризма.

В края на своето гостуване министърът на туризма коментира и офертите за посрещане на Нова година, които достигат и до 10 000 лева.

"За да струва нещо толкова, съответно има търсене към него. За мен е добре ние да държим високи ценови нива и да избягаме от имиджа на евтина дестинация. Няма смисъл да се дават такива цени, ако ще остане празен хотелът. Такива цени осигуряват високо ниво на обслужване, добри заплати. Във Велинград спадът на населението е минимален, защото сектор "Туризъм" поддържа икономиката. Ние имаме хотели от 2 до 5 звезди, всеки избира това, което може да си позволи. След като има оферти от 10 000 лв. и някой може да си ги купи, това мен ме радва", каза Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase