Снимка: Bulgaria ON AIR

Трети месец без питейна вода са жителите на радомирското село Касилаг. Те излязоха на протест с искания кризата спешно да бъде решена. От ВиК Перник им отговориха, че е необходима цялостна подмяна на водопровода, но първоначално ще бъде въведен режим на водата.

В Касилаг нямат вода от 2 август. Дотогава селото е имало собствен водопровод. След ремонт обаче той бил присъединен към общия с други две села. Така водата до Касилаг спряла.

"Не мога да ви опиша как живеем, моят мъж е с глаукома, не вижда. Водата не идва. Нито мога да се изкъпя, нито него мога да го измия, трябва да го водя на лекар. Мъча се, казвам на едно детенце да ми докара малко вода от чешмата, колкото има - това е положението", разказва Йорданка Терзийска, която живее в селото.

Хората настояват спешно да започне ремонт на ремонта и за Касилаг да бъде бъде осигурена вода по най-бързия начин.

"Трайно решение е да се смени довеждащият водопровод от водоизточника до резервоара. Загубите там са много и трудно се стига до това да ги открием и да ги отстраним, защото са в гората", коментира управителят на ВиК в Перник Борислав Иванов.

От дружеството обясниха, че са опитали да регулират крановете така, че едновременно да има вода за всички села. Оказало се обаче, че този кран е неохраняем и недобросъвестни жители се възползват от това и сами го регулират.

"Винаги кметските наместници, изпратени от тях хора или някой своеволно отива и върти кранове, насочва си за неговото село, решава си проблема, без да мисли за другите", заяви Иванов.

В Касилаг приемат варианта с режим на водата. Настояват обаче да се мисли и за трайно решаване на водната криза.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase