Над 53 000 са бежанците от Украйна, които се намират на територията на България. Близо 90% от тях са жени и деца.

"Ние не се притесняваме от нова вълна от мигранти от Украйна. Ние бихме се радвали да помагаме и да ги настаняваме, тъй като бежанските лагери са в окаяно състояние, а тези хора трябва да продължават да живеят нормално, защото са предимно жени с деца. Проблемът е следният - ние настанявахме хора от самото начало, помогнахме на държавата, грижихме се за тях и останахме разочаровани за това, че Министерството на туризма не успя да ни изплати до ден днешен сумите, които ни дължи", каза собственикът на хотел Стоил Далевски в "България сутрин".

Той уточни, че чака средства за май, юни и юли. Според него не е станало ясно защо държавата не може да изплати средствата.

"Ще изчакам до 20 октомври и ще съм принуден да водя дела, за да мога да си взема средствата, които са безспорни. От самото начало до последно при мен са били настанени  едни и същи украинци. Изплащани са ни сумите за март и април и след това стана някакъв проблем, който не разбрах какъв е. Ние две години бяхме в Ковид криза, след това дойде война. Всъщност летният ни сезон беше провален. Имахме страхотен отлив на туристи, заради това, че има война. 80% се отказваха, защото има война и ние направихме изключително слаб сезон. Работихме на загуба", отбеляза Далевски пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че три години браншът е в тежка криза и се закани, че ако средствата за бежанците не бъдат изплатени, ще организират протести и ще съдят Министерството на туризма.

Вижте видеото с целия разговор.