Снимка: Bulgaria ON AIR

Първата по рода си награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ бе връчена от президента Петър Стоянов (1997-2002). За нея бяха номинирани над 30 доброволци и организации, оказали помощ на украинските бежанци.

Церемонията се проведе в Аулата на Нов български университет. Грамоти получиха редица фондации и сдружения, предава Bulgaria ON AIR.

Големите призове взеха "Мати Украйна" с награда за цялостен принос, Никола Рахнев с награда в категория "Сдружение", Манол Пейков в категория "Бизнес" и Тихомира Методиева в категория "Личност". Наградата беше учредена през лятото на 2022 г., а в организацията участват президентът Петър Стоянов, учени, писатели и журналисти.

"Всички тези хора намериха свобода, помагайки на украинските бежанци -  и то предимно майки с деца. Събитие като това не бива да остава в периферията на новините – от сутрин до вечер ще говорите за коалиции, за ново правителство, но без тези доброта ние няма да стигнем далеч", категоричен бе Стоянов.

Председателят на Сдружението на украинските организации в България Олена Коцева обобщи, че  "украинският народ ще издържи всичко, ако светът помага – ако помага с оръжия и боеприпаси".

"Вие сте велик народ, благодаря", обърна се тя към присъстващите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase