Снимка: БГНЕС

На прага на зимата и в условията на тежка икономическа криза Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца отново е в риск.

Леглата в лечебното заведение са запълнени наполовина, напускат лекари и медицински сестри, а заплатите не са индексирани от няколко години.

Това са част от проблемите на най-голямата болница в региона, които отново излизат на преден план след кратък период на относителна стабилност.

Врачанската болница излиза от ремисия. В началото на миналата година пропадането на най-голямото лечебно заведение в региона беше овладяно с банков кредит от 5 200 000 лв. С парите от заема бяха вдигнати запорите на болничните сметки и започна редовно изплащане на заплатите и текущите задължения, както и погасяване на дълговете от над 15 млн. лв. Повсеместното поскъпване през тази година е на път да разруши крехката стабилност на болницата.

Досегашният директор е подал оставка, а в момента лечебното заведение се оглавява от д-р Кети Ценова.

"Моето желание е да се изравнят заплатите с изискванията на НРД. Парите трябва да се изкарат – с повече работа, с повече апаратура, която ще позволи на лечебното заведение да работи по по-добре платени клинични пътеки. Но медицинският персонал – лекари и сестри, е най-ценният ресурс.", казва тя пред БНР

Трябва да се види защо има отлив на пациенти, допълва д-р Ценова.

През годините хроничните проблеми на врачанската болница, която остана без отделения по съдова хирургия, урология, очни и инфекциозни болести, причиниха отлив на пациенти и медицински персонал.

"Докторите са златни хора, и сестрите, и метачките, дето метат. Да обърнат внимание на нашата болница във Враца, защото имат нужда хората от лекуване", апелира възрастна пациентка от Криводол.

Към държавата като основен собственик на врачанската болница протегнаха ръка и по-малките собственици на дялове в здравното дружество – десетте общини в област Враца. Опасенията им за риска пред лечебното заведение са големи, особено сега в условията на растящи цени на прага на зимата.

"Цените на газа са огромни, цените на храните са огромни, цените на медикаментите са много по-високи. Така че е нормално разходите да бъдат много по-големи. Без подкрепа на държавата, която притежава 83% от дяловете на държавната болница, няма да стане", коментира кметът на Враца Калин Каменов. Той е категоричен, че ако държавата "продължи да се държи като мащеха" към болницата, "няма да стане".

Каменов припомни, че болницата във Враца е стратегическа регионална болница заради два стратегически обекта на територията на областта – Националното газохранилище в Чирен и АЕЦ "Козлодуй".

"Не може държавата да казва – за едни има, за други няма.", допълва кметът.

Той вижда възможни решения в изграждането на фотоволтаичен парк и термопомпи по оперативни програми, за да може да се намалят енергийните разходи на болницата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase