Снимка: БГНЕС

2 527 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили се включиха в помощ на хората от населените места, пострадали от наводнението в община Карлово в началото на септември, отчетоха от Министерството на отбраната.

В продължение на 28 дни - от 2 до 29 септември, военнослужещите бяха там, където имаше нужда от тяхната помощ. В дейностите, ръководени от командира на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, бяха използвани 205 специализирани машини, отчитат от военното министерство.

Благодарение на техния труд в с. Каравелово са почистени 90 къщи, 104 дворове, 2 обществени сгради и 3 км засегнати улици. В село Богдан са почистени 67 къщи, 70 дворове и около 3 км от засегнатите улици. Военнослужещите помогнаха и на жителите на с. Слатина.

Още в първите часове на наводнението по искане на областния управител на област Пловдив и на кмета на община Карлово военнослужещи от 61-а Стрямска механизирана бригада се притекоха на помощ на жителите в наводнените села и с бързите си действия евакуираха хора. В спасяването им се включи и шестчленен екипаж с вертолет AS 532 AL Cougar от авиобаза Крумово.

Осем човека са открити и извлечени с лебедка и колан, както и с кош, на борда на вертолета от покривите на обградените от вода къщи.

Военнослужещите от 61-а бригада също участваха в транспортирането на тежко болни хора. Те доставяха храна и вода за населението. Специалисти от 61-а Стрямска мехнаизирана бригада поставиха инженерни съоръжения за възстановяване на комуникациите и снабдяването към бедстващите райони, отчитат от МО.

Военнослужещите разчистваха пътната инфраструктура, почистваха дворовете и домовете на хората от дървета, натрупани клони, тиня, кал и други предмети, довлачени от водата. Помогнаха за изхвърлянето на унищожената битова техника, за спасяването на оцелялата покъщнина и за разчистването на затрупани коли. С военни водоноски беше осигурена вода в бедстващите райони, а до възстановяване на водоснабдителната система в Карлово военнослужещи разнасяха вода, осигурена от Българския червен кръст, за болницата и детските градини и ясли в града.

До 10 октомври военнослужещи от Сухопътните войски с многоцелеви ескаватор „Комацу“ продължиха да участват в довършителните аварийно-възстановителни дейности в село Слатина, отчитат още от военното министерство.

Днес пък стартира монтирането на фургоните и в третото пострадало от наводненията село в Карловско – Богдан. В това село ще има най-много временни постройки - 17. В тях ще бъдат настанени 27 души, съобщи кметът на селото Христо Иванов.

5 от фургоните ще бъдат монтирани в дворовете на пострадалите хора, а останалите 13 в обща зона на асфалтова площадка на територията на Богдан. Иванов поиска държавата да компенсира част от средствата за отопление на живеещите във фургоните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase