Снимка: архив, БГНЕС

Природният газ ще поевтинее още през ноември. Това прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов. Той беше гост на кръгла маса, посветена на зеления енергиен преход, предаде БНТ.

По думите на Иван Иванов единствено газовото хранилище в Чирен е на 77% пълно у нас, като средно този показател в Европа е 90 на сто.

Още по темата
Според председателя на регулатора обаче и България би трябвало да успее да запълни хранилището си преди зимата.

По думите на Иванов регулаторът ще може да запази цените до началото на следващата година на ниво под 250 лева за мегаватчас, така че да не се налагат допълнителни помощи за бизнеса и рязко поскъпване на парното.

"Относно природния газ в момента имаме светлина в тунела, що се касае до България. Вие знаете, че цената на природния газ за октомври е намалена с 34%. Мога да ви уверя, че ако не се случи нещо наистина извънредно в международен мащаб с войната в Украйна, а ситуацията се запази такава, каквато е в момента, считам, че и за месец ноември, и за месец декември цените на природния газ няма да растат. Дори мога малко смело да кажа, че за месец ноември се очаква ново понижаване на цената", заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase