Снимка: Bulgaria ON AIR

Само за година в България загиналите в катастрофи са се увеличили с над 20 души, показват данните на МВР. Увеличава се и броят на катастрофите. Рекордьор в черната статистика за 2022 г. е област Пловдив, където са станали над 340 ПТП-та. Продължава да расте и броят на водачите, седнали зад волана след употребата на алкохол и наркотици.

"Процедурите у нас са дълги, а наказанията - снизходителни. Ако обаче те се прилагаха по-бързо и ефективните присъди бяха повече, може би въздействието върху обществото и тези водачи щеше да бъде по-голямо. Проблемът не е в законите - те са добри от гледна точка на размера на наказанията, до тях обаче трябва да се достига по възможно най-бързия начин", заяви адвокатът Людмил Рангелов в ефира на "България сутрин".

Още по темата


По думите му системата у нас е тромава, защото ПТП-ата се придружават с експертизи, които са изключително бавни.

"Една от основните причини за забавянето на делата е в бързината на досъдебното производство. Те трябва да бъдат извършвани от следователи и магистрати, а не разследващи полицаи, така че да остане малко работа и бързо да се стигне до налагане на наказания", поясни той

Рангелов подчерта, че употребата на алкохол и наркотици сама по себе си не е определяна за непредпазливо деяние, но управлението на МПС и последвало произшествие се квалифицира като такова. Законът позволява то да бъде квалифицирано и като умишлено, с евентуален умисъл.

"Смесването на алкохол и наркотици предизвиква експлозия в мозъка - това е човек, който не знае къде се намира. Извършва управлението на автомобила по инстинктивни и автоматизирани начини, а не съзнателно", коментира адвокатът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че проблемите в системата няма да бъдат решени чрез оставки на определени служители.

"Разследването на катастрофата, предизвикана от Георги Семерджиев ще се забави доста. Там има сложно взаимодействие на центробежни сили, удари и резултат от ударите. Вероятно ще изминат поне две години", обобщи той.

Коментари Напиши коментар

19

Боби

преди 2 месеца

Да бе, да - 2 години... минимум 12 ще са-Аз за една елементарна делба чакам 7 години, а завъпросното престъпление ще има тройни, петорни, седморниекспертизи - на първа инстанция. После ще е същото и навтора, и на трета. И докато е обърне човек - давността изтекла...

18

Анонимен

преди 2 месеца

Центробежни сили са го изхвърлили през стълбата в апартамента му. Има и други цетробежни сили.

17

Анонимен

преди 2 месеца

тцтц един джигит не искат да осъдят, а ние очакваме политици в затвора...