Снимка: Bulgaria ON AIR

Всички договори на Министерството на спорта, сключени от предишното управление, са дадени на прокуратурата. Констатирани са злоупотреби за милиони.

"В момента текат проверки, които са предизвикани от Министерството на младежта и спорта и съответните управителни тела на дружествата. Все още изчакваме края на проверките и ако прокуратурата прецени, че има данни за престъпления, всичко ще бъде предадено на компетентните органи", заяви служебният министър на спорта Весела Лечева в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че Българският спортен тотализатор е един от основните финансови източници за средства за българския спорт и затова е необходимо ръководствата да бъдат компетентни. А  начинът, по който се разходват средствата, да бъде по-ефективен и прозрачен. Тя уточни също така, че са били предвидени 1,700 млн. лв. за софтуер, който по ред причини вероятно няма да бъде закупен, затова средствата могат да бъдат насочени към нещо друго.

Още по темата

"Условията, в които тренират българите, все още не могат да стигнат европейските стандарти. Нашето желание е да се направи добра политика по отношение по превеждане на спортните съоръжения в европейски вид. Предстои, заедно с борда на директорите, да обсъдим как можем да разходим по най-добрия начин тези средства. Предстои разширение на залата за художествена гимнастика", спорели служебният министър пред Bulgaria ON AIR.

Според нея безспорно Белмекен е най-добрата високопланинска база и е много предпочитана от спортисти дори от други страни. Тя уточни, че там належащо има нужда от снегорин, енергогенератор, а спортните съоръжения не са ремонтирани от 40 години и трябва да бъдат така направени, че да са топлоизолирани заради минусовите температури през зимата.

"Спортната инфраструктура е морално остаряла и се нуждае от огромни средства. През 80-те години беше изградена огромна като мащаби спортна база и, за съжаление, през последните години много малко средства се отделяха по възстановяването, затова винаги изскачат проблеми с условията, при които тренират. Липсват тренировъчните съоръжения в България. В рамките на следващите 10 години всяко правителство трябва да отделя по 50 млн., за да може да бъде възстановена спортната база в България. Тази година средствата, които разполага министерството по Закона за бюджета, са в рамките на 8 млн.", посочи министър Лечева.

Тя коментира незавършеното строителство на залата в Бургас, като каза, че тя е започнала като някаква хрумка и след това желанията стигат до мащабите на Арена "Армеец". А това налага непрекъснато да бъдат подписвани нови документи, след това се прехвърля към държавата и тя трябва да търси средства, за да я довърши.

"Задължително това съоръжение трябва да не стои като паметник на глупостта на няколко правителства, трябва да бъде завършено", категорична е министър Лечева.

Тя обясни, че комплекс "Червено знаме" тъне в разруха. 15 години по-късно, след като са се опитали да го възстановят, нищо не е предприето. Според нея най-лесният вариант е да се ремонтират съществуващите постройки.

"За да имаме успехи на Олимпийските игри и на Световните първенства, трябва да предоставим и добри условия. Трябва да обърнем внимание към масовия спорт – да има достъпните тренировъчни съоръжения, които да са на една ръка разстояние от всеки дом", смята гостът.

Тя е на мнение, че трябва да бъде направен Национален стадион, но това трябва да бъде решено с БФС и главния архитект на Столичната община. Днес Лечева ще има разговор със северномакедонския си колега, по време на който ще бъде обсъдена и скандалното поведение  на стадиона в Скопие по време на мача между РСМ и България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase