Снимка: Pixabay

Планинската спасителна служба отправи препоръки как да се предпазим. Основното, което трябва да направим, е да се информираме за прогнозата за времето, да се отървем от всички електрически уреди и метали по нас и да влезем на закрито, каза директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) Емил Нешев на извънреден брифинг, цитиран от БТА.

Какво представляват мълниите

Мълнията е електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност. Те могат да достигнат до един милион волта напрежение, обясни Нешев.

Още по темата


Информирайте се за прогнозата за времето

Най-важното нещо, което трябва направим, е да се информираме за прогнозата за времето. Съвременните технологии позволяват да следим всичко в реално време, обясни Емил Нешев. Той даде пример с Гърция. Там чрез мобилните оператори гражданите получават съобщения, когато се намират в опасна зона, допълни директорът на ПСС.

Не оставайте на открито

Ако сме в сграда – трябва да останем там, ако сме в кола – също, а ако се намираме навън, трябва да влезем на закрито. Най-голямата опасност е да стоим на открито или до дървета, заяви Нешев. Той добави, че след отминаване на бурята е силно препоръчително да останем поне 30 минути на закрито, защото една гръмотевица може да се движи до десет километра в хоризонтална посока. Дори и бурята да е отминала, мълнията може да ни засегне, каза директорът на ПСС. Друга препоръка е да се отървем от всичко електронно и метално по нас.

Какво да направите, когато няма къде да се скриете

Добре е да заемем поза, която е близко до земята. Може да сте клекнали, но в никакъв случай ръцете не бива да опират земята, можете да се хванете за глезените си или коленете, препоръча Емил Нешев.

Има ли опасност, ако се намирате в сграда без гръмоотвод

Когато сме в сграда, която има електрическа мрежа и водопровод, но няма гръмоотвод – шансът да има последствия за хората в нея, когато я удари мълния е по-малък. Ако обаче няма нито гръмоотвод, нито електрическа инсталация и водопровод, тя е далеч по-опасна, каза д-р Едмонд Йорданов – лекар към ПСС.

По думите на Емил Нешев причината за по-честите инциденти напоследък, са климатичните промени. В глобален мащаб наблюдаваме климатични изменения, добави директорът на ПСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase