Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има глад за кадри във всички сектори в България. Дори самият процес по интервю в момента се е обърнал и по-скоро компанията е интервюирана за кандидата, отколкото обратното. Когато има глад за кадри, компаниите преразглеждат стратегиите си за възнагражденията на служителите. Някои чуждестранни компании, които си правят аутсорсинг център в България, плащат много високи заплати. Останалите компании се стремят да компенсират със социални придобивки, а не да надуват изкуствено заплатите. В секторите с по-ниска квалификация много зависи от конкуренцията. Ако секторът е високо конкурентен, както в последните години при големите търговски вериги, там заплатите вече са много над средните. Там където има добра конкуренция в сектора, заплатите се вдигат неимоверно. Там, където има монопол или картелно споразумение, възнагражденията си седят ниски. Това казаха Борис Колев, предприемач, съосновател на платформата за работа, и Мария Петрова, ръководител "Бизнес развитие" в нея, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Не случайно в цяла София, в България, по пътя към морето, към Боровец  - навсякъде пише „Ние наемаме хора”, навсякъде има билборди, за да видят повече хора, че компанията търси служители”, изтъкна Петрова, обяснявайки проблема с липсата на кадри.

Първата ни задача беше да направим много по-ефективно намирането на хората, кандидатстването и въобще свързването с работодателите. И всъщност така се появи идеята да направим алгоритъм, който ползва най-добрите решения и възможности. В платформата ни има всякакви обяви, предназначени за квалифициран персонал. Този, който търси работа, не плаща нищо, а фирмите, които търсят служители, плащат не за брой обяви, които пускат, а заплащат еднократна такса месечно или годишно за ползване на софтуера на платформата, обясниха събеседниците.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

219

Анонимен

преди 2 месеца

Прекалено много далавераджии има в България, които си въобразяват че могат да правят успешен бизнес и ги бива за шефове. Затова фирмите са повече от кадрите. Всеки едва завършил 8ми клас физкултурник, окичил се със златен ланец и каращ изгнило SUV си въобразява, че може да прецаква вишисти да му робуват за парче хляб.

218

до аз

преди 2 месеца

Държавната администрация изяде парите за болниците.

217

gogo

преди 2 месеца

Eй, редакцията, наемете ме бе, ще ви работя без пари - само да отразявам и друго мнение