Снимка: БГНЕС

Състоянието на пилота, пострадал при разбиването на военния самолет Су-25 край авиобаза "Безмер", е добро, заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

"Доколкото имам информация, понеже инцидентът се е случил скоро, той е катапултирал, контактен е, настанен е в болница в сравнително добро състояние. Повече тепърва ще се запознавам".

Още по темата

Катапултиралият пилот на Су-25 е откаран за преглед и лечение във ВМА София, обяви военно-окръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев, цитиран от БНР.

Военна прокуратура Сливен пое разследването на авиокатастрофата от този следобед във военно-въздушна база „Безмер“.

Все още не е ясна причината за инцидента, каза полк. Тинев.

Започнало е разследване на място.

"По неизяснени към настоящия момент причини пилотът губи управление, което налага да катапултира и самолетът се е разбил. Пилотът е в сравнително добро здравословно състояние и беше транспортиран във ВМА-София. В момента следствена група от военни следователи и прокурори извършва всички необходими процесуално-следствени действия на мястото на инцидента."

Полк. Тинев коментира и какво се е случило с машината след удара ѝ в земята.

"Разбита е и е изгоряла напълно".

Военно-окръжният прокурор каза още, че пилотът е старши офицер с много опит.

"Офицер от авиобаза "Безмер" с голям опит и стаж. Хубавото е, че в сравнително добро общо здравословно състояние, но се налага да бъде допълнително прегледан за някакви евентуални вътрешни травми, вследствие на катапултирането"

По непотвърдена информация пилотът е бивш командир на авиобазата.