Снимка: Pixabay

Депресивните разстройства ще се превърнат в причина №1 за загуба на трудоспособност в света към 2030 г., е прогнозирала СЗО през 2008 г.

"Депресията е победима. За съжаление с пандемията много се увеличиха депресивните разстройства. По последни данни първата година от епидемията са се увеличили с 25%, за втората година все още се правят анализи", посочи пред БНР Елена Цонева-Папуджиева, създател на портал на пациента и модератор на форума "Лицата на депресията - предизвикателства и отговорности", който се провежда днес. Сред някои от участниците са д-р Цветеслава Гълъбова и акад. Дроздстой Стоянов.

На форума ще бъде представен барометър на депресията – изследване на 10 експертни екипа от Централна и Източна Европа и Прибалтика.

"Данните са много стряскащи. В България е много малък броят на лекари психиатри, които са изцяло на частна практика – само 1% от всички психиатри. Здравната каса не заплаща консултации с психиатри. Всички психологически услуги в България са изцяло частни и всеки, който има нужда от психологическа помощ, е принуден да заплаща между 15 и 60 евро на посещение. Огромна сума, особено за хора, които страдат от рецидивни депресивни разстройства или биполярни ефективни разстройства, да не говорим за шизофрениите и много тежки диагнози", коментира Папуджиева.

Детските психиатри в България са само 22-ма, уточни тя.

Ние сме единствената държава в Европа с най-малък процент реимбурсация на антидепресантите, отбеляза Елена Цонева-Папуджиева.

"Стигмата продължава да е много сериозна, много тежка. Нямаме навика да потърсим помощ, да не ни е срам, съответно така да бъде измислена самата система, че хората, които имат психични проблеми или са минали през тежки депресии, да бъдат приемани, за тях да има друг тип работа, човек да бъде наистина изцяло излекуван", каза тя.

Коментари Напиши коментар

6

Трудоспособност ли??

преди 2 месеца

Другаря Борисов ви караше да работите на 2 места. Толкова ви се полага!

5

Анонимен

преди 2 месеца

Какво очаквахте? Ежедневни сводки по ТВ, радио, интернет, преса от тип - брояч на смъртта, "ще се измира яко", "ще ви возим в чували", "който не се ваксинира ще умре в адски мъки", зелени сертификати, маски, издеателства върху учениците - който не го тестват, няма да учи...

4

Анонимен

преди 2 месеца

Айде бе? Каква изненада! За затвора сте всички ковид пропагандатори! Дори аз лично бих ви чел смъртни присъди!