Служители на РЗИ излязоха на протест с искане да бъдат увеличени възнагражденията им?

"Категорично подкрепяме колегите лекари, както и другите служители в системата на РЗИ, че техните искания за заплати са справедливи. Ние не желаем да имаме никакви партньори, които са в такива огромни финансови затруднения в личен план", заяви зам.-председател на БЛС - д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR".

"Техните заплати са изцяло финансирани от бюджета на Министерството на здравеопазването и съм убеден, че министър Меджидиев ще направи всичко този проблем да бъде решен. В БЛС много отдавна е поставен този въпрос. Многократно сме представяли нашите варианти. Проучван е опитът от много европейски страни. Никой не пожела да удари по масите и да въведе това. Ние настояваме да има това остойностяване, лекарският труд е високо квалифициран", твърди Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Предстоящите избори

"Фактът, че максимум 30% от българското население излиза да гласува, мен ме ужасява. Това означава, че 2/3 от българите с право на глас вече са си изчерпали енергията в този избирателен процес. Те не виждат за какво да отидат до урната, предпочитат да отидат за гъби. Това е много жалко, означава разпадаща се нация. Трябва да се стегнем и аз се надявам много скоро да се намерят държавници. Държавата е в тотална криза", смята гостът.

Той коментира, че БЛС е влязло в контакт с прокуратурата и Министерството на здравеопазването и е създадена гореща телефонна линия, на която могат да се обаждат медицински лица, срещу които е приложено някакъв вид насилие. Това е дало ефект, но явленията все още продължават, макар и по-рядко.

"Никъде в Европа няма модел, с изключение на Естония, където рецептата е само електронна, навсякъде има свобода. В българското здравеопазване отдавна е въведен обменът на електронни документи, те не се изразяват само в електронни рецепти. Рецептата на тези пациенти, които получават по здравна каса, от месеци наред е електронна. След време се въведоха други електронни документи, почти всичко ще стане електронизирано", посочи гостът.

Гледайте видеото с целия разговор.
 

Коментари Напиши коментар

11

Др. Костов

преди 3 месеца

Незабавно махайте от власт онзи пияница и търтей ,,шефо,, на срзи данчо пенчев айдука

10

Анонимен

преди 3 месеца

За каква криза говорят разни познавачи. Погледнете пътищата в големите градове, пълни с коли, за работа , за разходки , към Турция, към Гърция, потокът от коли не спира. Голяма криза. Половината народ е в криза, да, но държавата - в никакъв случай. Има много пари , които се източват, знайни и незнайни фирми, основно в София. Частните фирми / производствени и други/ са изключително богати, заради минималното заплащане на работниците. Криза - само за работещите /без IT сектора

9

Др. Гелев

преди 3 месеца

Докато онзи *** и некадърник данчо пенчев е ,,директор,, на срзи така ще е