Снимка: БГНЕС

Отчита се ръст на скритата заболеваемост от туберкулоза заради пандемията, която почти е стопирала профилактичните прегледи и диагностиката. Това отчитат лекарите, не само в България, но и по целия свят.

Пациентите идват с неспецифични оплаквания, които се изразяват в обща слабост, отпадналост, субфебрилна температура, умора, загуба на тегло и на апетит, нощни изпотявания, суха кашлица. Много важен симптом е кръвохраченето, обясни проф. д-р Ваня Юрукова, която е заместник-изпълнителен директор на МБАЛ „Света София“.

Болницата провежда безплатен скрининг и консултации за възрастни и деца в риск от развитие на туберкулоза, а днес е последният ден.

„През последните две години пациентите нямаха възможност да посещават лечебните заведения, в които има специалисти. Болниците лекуваха ковид, в доболничната помощ също нямаше достатъчно специалисти. Пациентите бяха притеснени също от инфектиране с коронавирус и избягваха болниците и по тази причина", каза професорът пред БНР.

Пациентите обикновено идват твърде късно, отчете проф. д-р Ваня Юрукова. „Заболяването се е развивало в продължение на месеци. То е довело до разсейване в белите дробове и до зараза на близките. Инфекцията се съпътства на този етап и от бактериална. В някои случаи те са резистентни на антибиотици“.

При децата се наблюдава и извънбелодробна туберкулоза, при която има разсейване и в други органи.

Д-р Юрукова препоръчва изследвания на уязвимите групи, за да се открият както болните, така и тези с латентна форма на заболяването. „За съжаление няма много голям интерес към провеждането им, защото всеки си мисли, че няма да бъде застигнат от жълтата гостенка. Хората смятат, че това е заболяване на миналите векове“.

Добре е заболяването да се хване в латентна фаза и да се проведе лечение.

Преболедувалите туберкулоза са на първо място в списъка на рисковите групи. Те биха могли да развият т.нар. вторична туберкулоза. Наблюдават се случаи на хора, които са положителни за ковид, но имат също пневмония и туберкулоза.

Застрашени са и контактните на активно болните, както и здравните работници. В риск са хората, които са без ваксина срещу туберкулоза, например мигрантите, както и хората с хронични белодробни заболявания и тези с намален имунитет. Трансплантираните пациенти също са в рисковата група, както и тези с онкологични и автоимунни заболявания. Алкохолиците, наркоманите и бездомниците също са с повишен риск от заболяване.

Най-малкият пациент с туберкулоза е кърмаче, отбеляза проф. д-р Ваня Юрукова.

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 2 месеца

Ха... Май ще се окаже верен слуха, че планират под предлог, че ще ваксат децата за туберкулоза, да ги набодат с бъркочите Пфайзер и Астра Зенека без знанието на родителите...

4

Анонимен

преди 2 месеца

"Жълтата гостенка"? И защо точно сега бре гусин докторе? Защо през Социализма "лош" я бяхме забравили по времето на НРБ? Що сега Пак се връща? 34 години БГето уж е в Невиждан напредък?-:(((

3

един

преди 2 месеца

Туберкулозата е болест предимно на бедните от недостатъчното хранене. Да не забравяме, че заразените със СПИН също много боледуват. И украинските бежанци допринесоха, защото Украйна е на първо място по брой СПИН и туберкулоза. И като капак - БГ майките, които поради тъпотия не ваксинират децата с БЦЖ.