Снимка: Bulgaria ON AIR

Съмнения за качеството на украинското зърно, което се внася у нас. Проба, взета тайно от украински камион, показва, че то е негодно за употреба. Това твърдят от Асоциацията на зърнопроизводителите.

Проблемът с вноса на украинско зърно накара земеделци от цялата страна да излязат на протест миналата седмица, а зърнопроизводители отдавна предупреждават, че пшеницата, която пристига, е с недоказано качество и контрол.

"Контрол не се осъществява. Осъществява го първата страна, например Румъния. Какво влиза в България - никой нищо не знае", коментира председателят на УС на НАЗ - Костадин Костадинов.

Още по темата


Взета тайно проба от украински камион със зърно предизвиква редица въпроси. Пробата е изследвана в независима акредитирана лаборатория. Становището е, че е негодна за употреба.

"Накарах наш колега от Бургас на опашка от такива камиони да вземат зърно от тях, по другия начин. Направена е проверка в лаборатория на българска база. Резултатите казаха, че е негодна. Ние в България такава пшеница нямаме, каквато беше тази на пробата. Пълен боклук! Освен това в зърното е имало и гъгрица и ако то се смеси с българска пшеница, ще зарази и нея", заяви Костадинов.

На отправено наше запитване относно качеството на украинското зърно от Българската агенция по безопасност на храните изпратиха писмен отговор, в който посочват, че Агенцията извършва съвместни проверки със служители на Министерството на земеделието и Областните дирекции "Земеделие". При проверките са взети общо 40 проби за лабораторен анализ за остатъчни вещества от пестициди, ГМО, тежки метали и радиоактивност. При извършените лабораторни анализи няма констатирани отклонения от допустимите норми, подчертават от Агенцията по безопасност на храните. И уточняват, че лабораторните изпитвания се провеждат в акредитирани лаборатории. От Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче твърдят друго.

"БАБХ няма акредитирана лаборатория за контрол, да си кажем истината. Взетите проби са на базата на резултати, които могат да се направят във всяка лаборатория", каза Костадинов.

Проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното в Министерството на земеделието. А нови данни на Евростат показват, че България заема осмо място по поскъпване на хляба в страните от Европейския съюз. В нашата страна цените на хляба за година са нараснали с почти 30%.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова по Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

95

Обективен

преди 2 месеца

Ако наистина има гъгрици,значи е чиста от пестициди. Едно време звучеше като виц това,че холандци изкупували ябълки от България с червеи в тях,т.е. нямащи пестициди. А и насекомите са полезни,китайците ги ядат и са най-умната нация. Днес четох,че Xiaomi е пуснала пералня с тъчскрин дисплей и центрофуга на магнитна левитация,т.е. без лагери,като магнитните влакове.

94

НЯКОЙ

преди 2 месеца

Има гъгрици в главите на зърнопроизводителите в България.Свободната конкуренция без дотации и пак по-ниски цени всичко това е в полза на потребителите.

93

чичо Кърле

преди 2 месеца

85-АМИ ТОЙ И КОСТОВ НЯКОГА ВНЕСЕ АМЕРИКАНСКА ЦАРЕВИЦА.