Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма обяснение за високата инфлация у нас от 18% при средно 8%-9% за ЕС, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ.

Той допълни, че инфлацията при масовите стоки е още по-висока - над 40% на годишна база.

Още по темата

Според Пламен Димитров цените могат да се намалят чрез действия на регулаторните органи.

"Регулаторите трябва да влязат в час възможно най-скоро. Когато си влязат в час, могат да управляват цените - не административно, а чрез прозрачност при ценообразуването", заяви Димитров.

От началото на седмицата КНСБ започна национална протестна кампания.От синдиката настояват за актуализация в бюджета за тази година, минималната работна заплата да стане 850 лв. от първи януари, заплатите в бюджетната сфера да се повишат с 12% от 2023, а от юли - 12-процентно увеличение и на пенсиите. Целта е да се покрият средноинфлационните разходи.

"Това не е стачка. Това е една кампания да се поиска компенсация на инфлацията преди края на тази година. И да запазим работните места. Сега е времето да кажем на политиците, които отиват на избори, че най-важното нещо са доходите на хората в тази криза. Затова смятаме, че именно сега е моментът да направим това. Всичко друго е важно като политики, но това е най-важното", изтъкна той.


 

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 2 месеца

осемстотин и педесет лева мийнс вар

11

ьаьаьаьа

преди 2 месеца

глупости 40%. 85% еСапуна в Лидл беше 1 лв ,а сега е 1.85 лв. Кой не е учил матеметика. Кашкавала беше на 7-8 лв на едро ,а сега е 27лв на дребно. За едро не се прелагам. няма кой да набута много пари в губеща стока. Няма кой да го купи

10

спекулантите в кауша

преди 2 месеца

Е как да няма обяснение за високата инфлация и сега? Нали вече кКрчо го няма, защо пак растат цените? Сирене, масло, олио, зеленчуци...С какво помогна премахване на ДДС-то от хляба? Нещо да се е намалила цената му? Петролът на международните пазари намали цената си, това доведе и до НЯКАКВО намаление и тук. Работата е, че спекулация се вихри. Главните спекуланти- всички зърнари (жито, слънчоглед) дето не искат конкуренция и плюят украинското зърно...ние да духаме супата, а те на нови Майбахи!