Снимка: Bulgaria ON AIR

Таксиметрови шофьори настояват за по-строги наказания за нападения, извършвани над тях от клиенти. С настояване за промяна и повече гласност таксиметровите шофьори организират и протест пред Съдебната палата в София.

"Проблемът със сигурността на колегите по време на работа е от много години. Конкретният повод за днешното мероприятие е поредното дело, този път на Върховната съдебна инстанция. Все още нямаме окончателно решение на делото, очакваме днес това да се случи. Надяваме се на истинска справедливост спрямо извършителите и възмездие за колегата. Това не е единственият случай на нападнат шофьор. Само за последната година тежките случаи са над 5", заяви Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат в студиото на "България сутрин".

Апостол Вълчев, който преди няколко години беше прострелян от двама клиенти, разясни, че на първа инстанция са излезли присъди, които и той, и подсъдимите са обжалвали. Те са били за 6 и 16 години.

На втора инстанция са намалили едната присъда от 6 години на 4 и половина, а другата е останала 16 г. По-късно от Апелативен съд – Бургас преквалифицирали делото и намалили допълнително присъдите на двамата подсъдими.

"Около 20 часа бях изпратен от таксиметрова фирма в Ямбол в близко село, където бях нападнат от двама престъпници. Те бяха въоръжени с въздушна пушка, газов пистолет и нож. Стреляли са със забранен патрон - с дупка в челото, този патрон, като влезе в тялото, се пръска на много части. До момента в мен има доста проектилин. Отивам на поръчката, виждам човек в банкета, където няма никого, на тъмен участък, стои с два сака, слагам ги в багажника, другият стои в канавката - въоръжен. И когато затварям багажника, започва стрелба без причина, след което със сетни сили успявам да се измъкна, виждам само единия, който стреля, той искаше до последно да ме довърши", разказа Вълчев за инцидента.

Мотивите на съда за тази промяна са, че независимо, че нараняванията са в областта, където се намират жизнено важни органи и системи, подсъдимите не са целели причиняването на смъртта на пострадалия. "Пострадалият, след прострелването му, е бил в съзнание и състояние да стигне до лечебно заведение", пише още в мотивите на съда.

"Искаме правосъдие, не адвокатска свинщина в съда. Преди всичко говорим за нападение на работното място. Така, както държавата сериозно се отнесе при нападението на лекарите от бърза помощ по време на работа. Обсъждали сме възможности за паник бутони, връзка с полиция, но на този етап няма решение на проблема", категоричен е Цветков.

Василев подчерта, че е силен човек и бързо се е преборил със стреса и болката, затова засега продължава да кара такси. Той описва инцидента като филм на ужасите.

"Искаме адекватни присъди. Когато нещо такова се случи на колега, нормално е човек да се изплаши и да прекрати да работи това", заключи Цветков пред Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

20

Голям прос

преди 6 месеца

Било в жизненоважни органи, ама той можел да се добере до лечебно заведение. Тъпотии! Самата стрелба трябва да се накаже строго.

19

пуйката

преди 6 месеца

Колко интелигентно,какъв израз само на този синдикалист - искал бил правосъдие,а не адвокатска свинщина в съда?Защо триете,нека да разберат хората за какъв интелект става въпрос!

18

Йдъгубииъе

преди 6 месеца

Боите бакшишите с помпи. Ако трябва и да се застреля някой. Те са крадци.