Снимка: БГНЕС

Главоломно е нараснал броят на записалите се за доставки на дърва за огрев във Варненско. Докато досега варненското горско стопанство е предоставяло на местното население между 5 и 7 хиляди кубика широколистна дървесина, сега заявките са за над 20 хиляди кубика, поясни Ганка Димитрова, директор на Държавното горско стопанство – Варна. Тя определи тазгодишната ситуация като необичайна.

"Предната седмица дойдоха списъците за енергийни помощи. Просто е непосилно Държавно горско стопанство - Варна да осигури дървесина за всички желаещи.", обясни тя пред БНР

За да се овладее ситуацията, се вадят допълнителни насаждения, предлагат се и алтернативни дървесни видове – акация, червен дъб. Дървесина в града идва и от други горски стопанства.

Според местните разчети до края на ноември подадените списъци трябва да бъдат изпълнени.

"Не бих го нарекъл хаос. Бих го нарекъл известно напрежение, различно от другите години, когато започва кампанията по снабдяване на населението с дърва", коментира лесовъдът инж. Тихомир Томанов, изпълнителен директор на Асоциация "Общински гори".

У нас има над 180 държавни горски стопанства и около 100 общински.

Общините изпълняват ангажиментите си към населението, посочи Томанов. Той даде примери с общини с над 20 хиляди хектара горски площи – Средец, Сунгурларе, Самоков, Тетевен, Приморско, които осигуряват дърва за своето население, при това на места на цени, близки до тези от минали години.

След изборите – на 13-и и 14-и октомври, ще се проведе национално лесовъдско съвещание, съобщи той. Относно разминаването в твърденията дали добивите от общинските гори се предоставят предимно на дървопреработвателни предприятия Тихомир Томанов уточни: "Справката, която ползва Министерството на земеделието, е към месец април. Оттогава нещата са се променили драстично и всички тези неща ще бъдат изяснени по време на съвещанието."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase