Снимка: БГНЕС

Главоломно е нараснал броят на записалите се за доставки на дърва за огрев във Варненско. Докато досега варненското горско стопанство е предоставяло на местното население между 5 и 7 хиляди кубика широколистна дървесина, сега заявките са за над 20 хиляди кубика, поясни Ганка Димитрова, директор на Държавното горско стопанство – Варна. Тя определи тазгодишната ситуация като необичайна.

"Предната седмица дойдоха списъците за енергийни помощи. Просто е непосилно Държавно горско стопанство - Варна да осигури дървесина за всички желаещи.", обясни тя пред БНР

За да се овладее ситуацията, се вадят допълнителни насаждения, предлагат се и алтернативни дървесни видове – акация, червен дъб. Дървесина в града идва и от други горски стопанства.

Според местните разчети до края на ноември подадените списъци трябва да бъдат изпълнени.

"Не бих го нарекъл хаос. Бих го нарекъл известно напрежение, различно от другите години, когато започва кампанията по снабдяване на населението с дърва", коментира лесовъдът инж. Тихомир Томанов, изпълнителен директор на Асоциация "Общински гори".

У нас има над 180 държавни горски стопанства и около 100 общински.

Общините изпълняват ангажиментите си към населението, посочи Томанов. Той даде примери с общини с над 20 хиляди хектара горски площи – Средец, Сунгурларе, Самоков, Тетевен, Приморско, които осигуряват дърва за своето население, при това на места на цени, близки до тези от минали години.

След изборите – на 13-и и 14-и октомври, ще се проведе национално лесовъдско съвещание, съобщи той. Относно разминаването в твърденията дали добивите от общинските гори се предоставят предимно на дървопреработвателни предприятия Тихомир Томанов уточни: "Справката, която ползва Министерството на земеделието, е към месец април. Оттогава нещата са се променили драстично и всички тези неща ще бъдат изяснени по време на съвещанието."

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 2 месеца

До: Стига сте сякли. После що има наводнения. Вместо дърва да ползват въглища.---------------------------------------------------------------------------------------------------------Явно и хабер си нямаш за какво говориш. Всяка година има задължителна сеч в гората, за да се поддържа доброто й състояние. Тези са дървата, които горим. Не говоря за незаконната сеч. А въглищата са изключително мръсни и вредата от тях е огромна за всички - и за хора, и за природа.

9

Жалко

преди 2 месеца

Нормално при тези цени на пелетите.Мой комшии свалиха горелките и отново са на дърва за пелети трябва да платят 10000 за сезон 10 тона по 1000 лева.Вместо това взимат 15 кубика дърва *140 лева.

8

Анонимен

преди 2 месеца

май ще се минава на дърва -трябва ми резачка и ей къде е витоша стига човек да не го мързи да си реже и мъкне