Снимка: БГНЕС

Първоначалните проверки показват, че няма незаконна сеч в района на Карлово, който пострада жестоко от наводнения след проливните валежи, заяви пред БНТ инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Агенцията по горите.

Той добави, че предстоят още проверки в района, съвместно с други институции, а окончателните изводи ще се направят след приключването им.

Тошев подчерта, че засега всичко е изрядно, но посочи, че има други сечища, които ще бъдат проверени тепърва.

Към момента проверките не са установили изсечени пътища, които да са се превърнали в улеи, но релефът е изиграл своята естествена роля и е спомогнал за отвеждането на вода до притоците на река Стряма, допълни инж. Тошев.

"В карловско като цяло е спокоен район, без много сигнали за нарушения. Сега се е фокусирало вниманието там. Хората, които присъстват с нас на проверките, сами се убеждават, че тези райони не са компрометирани. Горските райони са добре стопанисвани. Да, има организационни пропуски, но като цяло се създават едни нелоши горски насаждения, които вършат своята функция.", изтъкна той.

Инж. Стоян Тошев добави, че от самото начало екипите на агенцията работят по сигнали на местни жители, които ги насочват къде има проблем. Проверки текат в цялата страна. Той призова хората да подават сигнали винаги, когато имат съмнение за незаконна сеч.

"Апелирам да се подават сигнали, защото за нас е важно да ходим преди или по време на извършване на нарушението, а не след това, когато вече са изсечени масиви. Ние ще направим така, че максимално бързо да се задействаме в случай на сигнал, така че апелирам да се подават сигнали дори и анонимно. Нашата цел е да покажем на обществото, че държавата я има. Нямам никакви притеснения в момента да отида където и да е било да направя проверка и да покажа дори с медии какво се случва в гората.", каза той.

Сигнали за незаконна сеч и бракониерство могат да се подават на телефон 112 или на платформата "Защити гората".

"Предстои анализ в кои райони на страната има концентрация на нарушения и всичката сила, с която разполагаме, ще концентрираме за пресичане на тези дейности там.", каза още инж. Тошев.

Според него забраната за износ на дървесина у нас е дала ефект, макар че изнасяният дървен материал по принцип не е в големи количества.

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 1 година

Сечта е законна както е законна и корупцията,

24

Анонимен

преди 1 година

Законната сеч и износ вече 30 години , оголиха българските планини. Каква незаконно сеч търсите господа. Защо не виждате по колко ТИР-а на ден с дървисина преминават за Гърция, Румъния и пр.Отвличате вниманието само.

23

анонимен

преди 1 година

всичко е законно, даже наводнението