Снимка: БГНЕС

Общо 57 на сто в ЕС и 47 на сто от хората в България са доволни от европейския отговор на войната в Украйна, сочат данни от проучване, представено днес от Европейската комисия.

Мнозинството от българите (59 на сто) не одобрява действията на правителството в София в тази посока, показва проучването, извършено между 18 юни и 11 юли. Мнозинството от участниците са изразили опасения, че войната ще доведе до лоши икономически последици, съобщава кореспондентът на БТА от Брюксел Николай Желязков.

Състоянието на националната икономика се определя като лошо от 64 на сто от участниците в ЕС и 84 на сто от българите. Икономическото състояние на семейството се оценява като лошо от 28 на сто в ЕС и 47 на сто у нас. Следващата година ще бъде по-лоша според 53 на сто в ЕС (повишение с 22 на сто) и 44 на сто в България (повишение с 8%).

Още по темата
Според българите най-важните задачи пред ЕС са свързани с международната обстановка (34%), високите цени (31%) и доставките на енергия (26%). В останалата част от ЕС най-голяма тревога будят високите цени (34%), енергийните доставки и международната обстановка (по 28%).

В България и в останалата част от ЕС доверието в общностните институции е 49 на сто, докато неодобрението у нас е 36 на сто, а в останалите страни - 43 на сто. В националните правителства в ЕС доверието е 34 на сто, а у нас - 19 процента.

При оценките за ЕС в България се отчита положително отношение от 51 на сто от участниците, докато в останалите страни подкрепата е 47 на сто. Противниците на ЕС у нас са 19 на сто, а в останалата част от Общността - 16 на сто.

Българите са по-малко склонни от останалите европейци за общи политики в областите на отбраната, енергетиката и международните отношения. Общия подход по тези въпроси у нас намира подкрепа съответно от 64, 55 и 56 на сто, докато сред останалите в ЕС тя е съответно 77, 75 и 70 на сто, показва проучването.

Коментари Напиши коментар

105

Анонимен

преди 4 месеца

До морал и чест, не...проява е на глупост. Украйна не е държава, няма такъв народ, няма такава нация. Като си толкова "морален" отивай наемник в Украйна и ти пожелавам да те убият още първия ден.

104

Някой

преди 4 месеца

Категорично не одобрявам слугинското поведение на БГ към еврогейовете и натовските из ро ди. Русия трябва да победи на всяка цена! Украйна е измислена фалшива държава. Трябва дъ бъде изцяло поделена и унищожена! Русия освобождово свои земи населени със свое руско население, подложено на геноцид от страна на бандеровската шайка престъпници.

103

Анонимен

преди 4 месеца

Който по силен нападне и ограби другия ,по слаб ,нека всички се примирят и да се направят ,че ги ухапала муха ,само за да работи плюскането.Робската психика ,так работи.