Снимка: архив, БГНЕС

25 март 2022 г. е последният ден, в който горивата у нас са стрували средно под 3 лева. 5 месеца по-късно има вероятност цените отново да са под тази стойност, както наскоро поискаха от служебното правителство в разговори с “Лукойл”, пише „24 часа“.

Още по темата
Но най-вероятно това ще се отнася само за бензина, твърдят експерти. В момента по големите вериги масовият бензин струва средно 3,14 лв., а по по-малките се продава от 3,02 до 3,06 лв. От началото на месеца започна постепенно поевтиняване, като при дизела стойността падна с 10 ст. на литър, а при бензина е доста по-изразено - с близо 20 ст.

Ценовиците очакват в следващите две седмици котировките да паднат с поне още 10 ст.

Но правят уговорката, че това ще се случи, ако се запази тенденцията петролът да се задържи между 95 и 100 долара за барел. Причината за очакваното поевтиняване на бензина е намаленото му търсене. От началото на годината потреблението му е спаднало поне с 30%, защото хората са ограничили пътуванията си заради високите цени, отчитат търговци на горива.

Ако прогнозите се сбъднат, може да се очаква в края на септември бензинът масово да се продава за 2,96-3,04 лева. Като се добави и държавната помощ от 25 ст. на литър, цената му ще падне на 2,70-2,80 лева, каквито цени не е имало от края на февруари.

При дизела обаче ситуацията не е така оптимистична, защото има голямо търсене, което се увеличава с наближаването на есента и зимата. Поради това и цената му остава по-висока от тази на бензина.

През последните седмици ножицата между двата вида горива се отвори значително и дизелът в момента се продава средно за 3,37 лева, което е с близо 10% по-скъпо от бензина. Такова голямо разминаване не е имало поне в последните три години.

Заради голямото потребление на дизел експертите прогнозират, че цената му ще се запази, а евентуалното поевтиняване няма да бъде с повече от 5 ст. на литър. Така че при този вид гориво дори с отстъпката цената ще остане над 3 лева.

За една година горивата у нас са поскъпнали с 38%, показват данните от специализирани сайтове, които следят котировките им. И въпреки че петролът сега е на нива като по същото време на миналата година и няма промени в данъците, бензин и дизел са с около 1 лев по-скъпи.

Ценовите експерти обаче посочват, че в момента курсът на долара е с 18% по-висок, отколкото е бил по същото време на миналата година.

Натрупаната инфлация за 12 месеца пък е над 17 на сто. Така само с тези два фактора се обяснявало поскъпването на горивата, въпреки че и петролът и данъците са същите.

 

Коментари Напиши коментар

87

ЛИЛИ ИВАНОВА

преди 6 месеца

И СЕГА КВО ДА СЕДНЕМ И ДА ПЛЯСКАМЕ.

86

До #87

преди 6 месеца

Типичен манипулативен и зле скалъпен тролски коментар....

85

Ти да видиш..

преди 6 месеца

Бойко обещава 2.05 за литър бензин като го изберем.