Септември бележи края на лятото и повечето хора започват активно да се подготвят за студения зимен сезон. Основният въпрос остава: Как да се отопляваме?

Цената на дървата продължава да се повишава в целия свят. У нас се появи спекула с цената на кубик дърва за огрев - те се повишиха двойно в отделни населени места.

Още по темата
"Наблюдаваме такъв ефект, въпреки че на пазара сме извадили много повече дървесина, отколкото предходни години. Сред населението цари усещането, че дърва няма. Не вярвам много драматичен брой от домакинствата да са преминали отново на дърва. Има такава тенденция, предвид цените на енергийните ресурси, но държавните горски стопанства са извадили на пазара достатъчен обем. Заявките за търсене са повишени на средно 30%, но ние имаме ресурс да осигурим дърва за населението, така че не се очаква студена зима за гражданите", заяви зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че България добива в последната година около 6 и половина до 7 млн. плътни кубически метра, което е около 14 млн. пространствени кубически метра. Около 6 млн. пространствени кубически метра отиват в печките на българите, което не е много добър показател, но това е трайната тенденция у нас.

Според него не ги изгаряме особено ефективно в индивидуални печки, които отопляват 1-2 стаи.

"Няма я тенденцията, която я има в скандинавските държави, където гражданите се обединяват по няколко домакинства и правят една отоплителна система. Да прекараме половината дървесина, която България добива, през печките и през комините, не е полезно за природата и за нас като икономика. По-добре този ресурс да отиде в заводите за производство на трайни продукти, въглеродът да бъде съхранен за дълги години, а не да бъде върнат веднага в атмосферата", твърди Чамбов пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса с колко са се повишили цените за кубик дърва, той отвърна, че от страна на държавните горски ловни стопанства няма съществено завишение, съвсем минимално спрямо предходните години - 10-15% при държавните гори. Трябва да се има предвид, че и при търговците, които извършват дейността, има повишение на горива и заплати.

"Много силно сме завишили броя на проверките в последния месец. Само за миналата седмица почти 10 хил. проверки сме направили, в които освен че искаме да покажем, че държавата е на място и контролира този процес. Искаме да кажем и на гражданите: Когато купувате дърва, следете за най-нормалните неща", съветва гостът.

"Изнасяме около 1% от целия добив в страната. Въпреки че е символичен този 1%, това са няколко десетки хиляди кубика, които е по-добре да останат на местния пазар. Освен прекия ефект, има и косвен ефект - да знаят търговците, че ние сме на място и можем да окажем по-сериозен контрол, ако се наложи", посочи Чамбов.

Той уточни, че миналата седмица с министъра са направили няколко срещи с всички големи ползватели на дървесина в страната и са постигнали "джентълменски" споразумения да намалят до края на месец септември тяхното потреблението на широколистна дървесина, така че тази свободна дървесина, която ще остане, да е за пазара на дървесина.

Гледайте целия разговор във видеото

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.