Снимка: БГНЕС

Даването на един ден платен отпуск за профилактични прегледи ще има позитивен ефект, тъй като ще доведе до ранна диагностика на заболяванията, което ще носи повече ползи за системата в бъдеще. Ще намалеят разходите за лечение на усложнени състояния.

Това заяви по БНР здравният икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Аркади Шарков. Идеята бе оповестена от директора на НЗОК проф. Петко Салчев.

Шарков е убеден, че полза ще имат и работодателите, защото може да има възвръщаемост, като намали дните в болничен на служителите.

За всеки един от елементите на базовата профилактика е нужен средно между половин и един ден. На хората им се налага да използват част от отпуска си, за да направят профилактични прегледи. По-добре това да бъде ясно регламентирано в закона със съответна оценка на въздействието, коментира той.

Още по темата
Това е въпрос на договорка между НОИ, НЗОК, здравното министерство и работодателите, уточни експертът. По думите му трябва да се разработят различни варианти, като се изчисли разходът за този ден.

Негативният стимул за българина не работи, настройва го срещу системата – така здравният икономист коментира въвеждането на евентуални санкции за лицата, които не се подлагат на профилактични прегледи.

Затова по думите му трябва да се заложи на позитивния – "имаш възможност, платен ти е този ден отпуск, в който ще отидеш и ще извършиш тези профилактични прегледи".

Алтернатива е и профилактичните прегледи да се извършват на работното място, допълни Аркади Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase