Снимка: БГНЕС

На фона на растящата инфлация цените на плодовете и зеленчуците продължават да се покачват, предаде БГНЕС.

Според Георги Ангелов, клиент на пазара в Младост в София, тяхната цена се е увеличила значително спрямо миналата година. „Ако погледнем цената на доматите за кг, ще видим, че тя е идентична с цената на килограм месо“, заяви той, като допълни, че причините за това поскъпване са комплексни. „От последните 30 години в България високо качественото производство се изнася извън страната, а тук остава по-лошото качество“, коментира още той.

Още по темата

Янко Богатинов също забелязва увеличение в цените на плодовете и зеленчуците. „Цената зависи и от търговците, ето тук например можем да видим цена на доматите от 3 лв. за кг, докато някои други търговци спекулативно увеличават цената. Това от една страна е нормално, защото хората искат да се презастраховат за зимата и да засадят нови реколти, но със сигурност цените ще продължат да се увеличават“, сподели още той. Според него отново причината за увеличението на цените е комплексна и тя е в резултат на множеството кризи, през които преминава страната. „Започнахме с пандемията, след което и с кризи от всякакво естество. По-скоро излизането от кризата не е само икономически фактор, а и човешки“, допълни още той.

Според Боян Жейнов, има покачване на цените на плодовете и зеленчуците, но то е очаквано. „Има определено покачване на цените, но на фона на високата инфлация в момента, то е очаквано. Ако не се регулират цените на енергията, то зимата ще бъде тежка“, подчерта още Боян.

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 1 месец

NEMA A RIVETI NA USA I UKRAINA PARI TRQBVAT VOINA SE VODI SVIKVAITE CHE I FRONT SCHTE DADETE MISLETE MU

27

Анонимен

преди 1 месец

Избори идат и комуносайтовете ако не сервират някоя инсинуация и дребна лъжа - ще ги отрежат от баничката, че последните 2 години бая тлъста стана

26

Анонимен

преди 1 месец

Гласувайте за мафията на Баце за да регулира всички цени на всичко.