Снимка: БГНЕС

Дете е прието в „Пирогов“ с измръзване на ръката след купон с райски газ. За случая алармира пред „Телеграф“ проф. Мая Аргирова, началник на Клиника по изгаряния и пластична хирургия в спешната болница.

Става въпрос за момиче на 12-13 години. „Тя разказа, че е била на рожден ден и са пълнили балони от бутилка с райски газ. Това е тенденция, те това правят на купоните. Така тя е получила измръзване на лявата ръка“, обясни проф. Аргирова.

По думите й при измръзване се получават мехури, подобни на тези след изгаряне. При отстраняването им се разкриват рани с различна дълбочина. „В случая положението не е толкова сериозно, но можеше да бъде. Децата трябва да са много внимателни, защото при такъв инцидент може да пострада лицето или друга част от тялото, и то много по-сериозно“, обясни проф. Аргирова.

Това разкрива съвсем нова опасност от така популярния сред децата и младежите райски газ. До момента беше ясно, че някои тийнейджъри се оказват в болница заради употребата на т.нар. диазотен оксид, който те вдишват. Той им действа като наркотик, но ефектът му е много кратък и затова те често прекаляват с употребата, което може да доведе до сериозни последствия. Именно заради това бяха въведени промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата и употребата на райски газ и пълнители за него на лица под 18 г.

 

Коментари Напиши коментар

25

да де

преди 7 месеца

а мама и тати какво казват ?

24

Анонимен

преди 7 месеца

До 16 "Ако по време на любимия ми комунизъм е било пълно с хероинови наркомани, защо не съм срещнал нито един?" Не знам, може да си изглеждал зaлюхан и никой да не е искал да сподели с теб. Аз познавам цяла компания от онова време.

23

Така е ..

преди 7 месеца

На забрана за лица под 18 г. , а забрана да се продава изобщо. За какво им е на тези над 18 г. ? Операция ли ще правят ?