Снимка: Pixabay

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев изиска регионалните здравни инспекции незабавно да започнат проверки за въведената забрана за продажба и употреба на райски газ и пълнители за него на лица под 18 г.

Още по темата
Действието на министъра е във връзка със сериозните рискове за здравето на непълнолетните лица, свързани с употребата на райския газ, и в изпълнение разпоредбите на Закона за здравето, с които се забранява продажбата на диазотен оксид (райски газ), включително онлайн, на лица под 18 г. на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения и в рамките на спортни прояви, организирани за деца и ученици и в закрити обществени места, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Законът забранява и употребата на райски газ в закрити обществени места (с изключение употребата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост), както и на открити обществени места като прилежащи терени и тротоари на детски ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца, на площадките за игра и при организирани мероприятия за деца и ученици.

В тази връзка на регионалните здравни инспекции са възложени контролни функции по спазване на въведените забрани. В писмото си до РЗИ министър Асен Меджидиев посочва, че за извършените проверки регионалните здравни инспекция периодично трябва да уведомяват Министерството на здравеопазването.

Нарушенията се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори от РЗИ и/или от държавни здравни инспектори от Министерството на здравеопазването, а наказателните постановления се издават от директора на регионална здравна инспекция, съответно от министъра на здравеопазването.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 месец

Опояването на масите в действие.

7

Анонимен

преди 1 месец

Райски живот в Райса държава , аз не разбирам какъв е проблема ?! Според мен даже трябва да го раздават безплатно и всички ще са щастливи и усмихнати , даже ще се смеят и на сметките за газ и ток !

6

Анонимен

преди 1 месец

Такава реклама дръпнаха на тая глупост, че и от кока-кола търсят Асен Меджиев да го назначат при тях. И ти се чудиш? Абе... до там ли стигнахме, че цялото Министерство на здравеопазването да се занимава вече N^ти ден с някакъв откровен келешлък? А иначе дилърите на истинска дрога ги забравихме?! Това ако не е отклоняване на вниманието от действителните проблеми с наркотрафика - здраве да е. Посред лято - представяте си по морето по дискотеките какво е и какви пари се вадят от сериозни наркотици!