Общ преглед

Служебният министър на туризма Илин Димитров представи екипа и приоритетите си и съобщи, че максимално бързо ще бъдe осигурена по една допълнителна линейка в големите курорти по Черноморието, за което днес е постигнато съгласие със здравното министерство.

В рамките на този месец се очаква да бъде разкрит координационен център Обзор-Бяла, който ще партнира на курортите, а здравното ведомство ще подсигури адекватна работа на държавните центрове за спешна помощ, допълни Димитров. Той обеща и че ще бъде направена проверка за ценообразуването на медицинските услуги по морето.

Идеята е туристите да има избор между частни и държавни здравни заведения, като последните бъдат подсигурени с всичко необходимо.

Сред първите неотложни задачи Димитров посочи работата по мярката за хуманитарна помощ за украинските бежанци, като допълни, че по нея има над 500 жалби за десетки милиони, а целта е в края на мандата на служебното правителство на всяка жалба да бъде отговорено и дължимото на хотелиерите да е разплатено.

Димитров посочи сред другите задачи решаване на проблема със забавената категоризация на туристическите обекти. В момента има над 960 заявления, като от тях 780 са преписки и 180 броя комплекта документи за оценка, а целта е до края на мандата бройката да падне под сто.

Друга приоритетна задача е предприемането на мерки за успешно протичане на летния и зимния туристически сезон в условията на здравна криза.

Още тази седмица – в четвъртък и петък, министърът ще посети курортите край Варна и Бургас, за да се запознае с това как протича сезонът и ще има срещи с бранша. Ще се прави и активна маркетигнова кампания, която да стимулира посещението на нашите курорти от българи и на туристи от близки пазари, съобщава БТА.

По отношение на зимния сезон министърът планира срещи с колегите си от съседните държави, от които идват основно туристи. Ще има през септември и журналистически турове от Германия у нас. Министърът обеща да има предвидимост за хотелиерите още преди зимния сезон, по отношение на здравните изисквания при евентуална ковид вълна.

Димитров съобщи, че ще бъде сформирана работна група с участие на сектора за изработване на Закон за единна браншова организация, като за министъра най-работещ вариант е австрийският като тип камара на строителите. Проектозаконът трябва да е готов до свикването на новото НС. Работна група ще се занимава и с подготовката на Закон за гаранционен фонд на туроператорите.

В отговор на въпрос министърът каза, че посолството ни в Москва не е спирало да издава визи, имало е само намаляване и забавяне при издаването им. Той съобщи, че от началото на годината малко над 50 000 руски граждани са дошли в България, като основно това са собственици на имоти у нас по морето.

Министърът отчете, че данните за първите месеци от летния сезон досега са по-добри от същия период на миналата година, но допълни, че сезонът може да бъде много по-добър. По думите му нетните показатели за брой туристи са по-високи, като някъде са дори три пъти по-добри - например при гостите от Великобритания, Израел. Това че има туристи, не значи, че хотелите са на печалба тази година, коментира министърът, защото това лято много повече хотели са отворили.

В отговор на друг въпрос Димитров, който е от "Продължаваме Промяната", каза, че няма да е в листите на политическата формация на предстоящите избори и допълни, че решението е било трудно. То е било обсъдено с ръководството на ПП и е взето основно в името на бранша.

Досегашните заместник-министри Ирена Георгиева и Мариела Модева остават в екипа на министъра.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 7 месеца

Спешно са нужни линейки.Що?Да возят пияни и дрогирани ,ли?Ами събирайте капачки,бе.Нали сте много отворени,докога държавата трябва да дава пари на мутрохотелиерите

16

Анонимен

преди 7 месеца

Би трябвало кметовете да се оправят с тези работи.

15

....

преди 7 месеца

Пич, какви приоритети, като служебното правителство има само един. Това да направи изборите, не тепърва да преправя нещата , както на президента е угодно. Само един! Спрете да се правите на избрани и да управлявате като никога.