Снимка: Bulgaria ON AIR

Медици от Спешна помощ в Казанлък сигнализират за зачестили случаи на агресия от страна на близки на пациенти. Лекарите са обиждани и заплашвани и това пречи на ежедневната им работа.

При последния такъв случай роднини на пациент над половин час са обиждали дежурния екип.

"Обидни думи, викове, крясъци, психоемоционален тормоз, нападки", сподели д-р Садет Нури.

"Най-фрапантното е неуважението и неблагодарността от страна на пациентите", допълни друг лекар.

"Унизително е, а след цялата ситуация трябваше да отида пак на адрес и да спасявам човешки живот, без да влагам никаква емоция и да поставя диагноза, и да лекувам адекватно", подчерта д-р Нури.

"Малцина са били адресите, на които да кажат: "Браво, вие пристигнахте, благодаря ви". Обикновено пристигаме и се започва с нападки към нас. Съответно лекарят не може да си свърши работата, ние не знаем като шофьори как да отреагираме. Поставени под този стрес, тръгвайки на адрес, не знаем дали ще се приберем здрави въобще", възмущава се Любомир, който работи като шофьор.

Според медиците причината за агресията на пациентите е неразбиране на задълженията на Спешна помощ. Сред последните сигнали, на които са се отзовавали, е да вдигнат паднал от леглото човек, или да прегледат пациент с диария.

"Излязла му пъпка някъде, идва в Спешна помощ и това се превръща в агресия към всички работещи тук", даде пример Анатоли.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 5 месеца

Грешките на шофьора,понякога са фатални,защото и той е в кюпа.Грешките на адвоката прокурора и съдията ги лежиш,но си жив. А грешките на лекаря ги ЗАРАВЯТ.В това е проблема.Всеки понякога греши, но не на всички грешките са фатални.

41

Анонимен

преди 5 месеца

В западна Европа знаете ли каква глоба (и ще си я съберат) ще ви лепнат ако попивайте спешна помощ за такъв случай , а ако не сте здравно осигурен също ще си платите, тези дето се обаждат нали знаете от кой етнос са

40

Albi

преди 5 месеца

До 38. Освен кеш искат и да им се молиш. Его ли не знам. Една такава алчница, освен че не искаше да ми вземе направлението, да ме праща на частния си кабинет да и пълня гушата, и то не еднократно, а искаше и да се моля, да я гледам с благодарност, какво улеснение ми предоставяла, колко била заета, обаче ще намерела време да ми вземе парите. И то за бебе не ги е срам. Направлението така ще си остане.