Снимка: Bulgaria ON AIR

Медици от Спешна помощ в Казанлък сигнализират за зачестили случаи на агресия от страна на близки на пациенти. Лекарите са обиждани и заплашвани и това пречи на ежедневната им работа.

При последния такъв случай роднини на пациент над половин час са обиждали дежурния екип.

"Обидни думи, викове, крясъци, психоемоционален тормоз, нападки", сподели д-р Садет Нури.

"Най-фрапантното е неуважението и неблагодарността от страна на пациентите", допълни друг лекар.

"Унизително е, а след цялата ситуация трябваше да отида пак на адрес и да спасявам човешки живот, без да влагам никаква емоция и да поставя диагноза, и да лекувам адекватно", подчерта д-р Нури.

"Малцина са били адресите, на които да кажат: "Браво, вие пристигнахте, благодаря ви". Обикновено пристигаме и се започва с нападки към нас. Съответно лекарят не може да си свърши работата, ние не знаем като шофьори как да отреагираме. Поставени под този стрес, тръгвайки на адрес, не знаем дали ще се приберем здрави въобще", възмущава се Любомир, който работи като шофьор.

Според медиците причината за агресията на пациентите е неразбиране на задълженията на Спешна помощ. Сред последните сигнали, на които са се отзовавали, е да вдигнат паднал от леглото човек, или да прегледат пациент с диария.

"Излязла му пъпка някъде, идва в Спешна помощ и това се превръща в агресия към всички работещи тук", даде пример Анатоли.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase