Снимка: БГНЕС

България е класирана на 67-мо място по военна мощ в годишния доклад "Global Firepower", който оценява военната сила на 142 държави, варираща от разнообразието на оръжия и налична работна сила до географско местоположение и финансова мощ.

Първи в класацията са САЩ, следвани от Русия, Китай и Индия, а в топ 10 са още Япония, Южна Корея, Франция, Великобритания, Пакистан и Бразилия. Турция и Иран са позиционирани, съответно, на 13-то и 14-то място.

От държавите от Балканския регион Гърция се нарежда на 27-мо място, следвана от Румъния – 38-мо, от Сърбия, която е на 61-во място, следвана от Хърватия -62-ро.

Черна гора е на 132 място, Албания - на 115-то място, Северна Македония - на 135-то, Косово - на 140-то място.

При оценяването са взети предвид повече от 50 фактора, сред които брой на населението, брой на наличната военна работна сила, видове въоръжения и техният брой, природни ресурси, логистични възможности, бюджет за отбрана и географско местоположение.

Анализаторите отбелязват, че уникалната вътрешна формула, използвана при получаването на резултатите, позволява на по-малките, по-напреднали в технологично отношение държави да се конкурират с по-големи, по-слабо развити страни.

Коментари Напиши коментар

191

Анонимен

преди 1 месец

Русия при всички положения е след Украйна в тази класация, така че Русия не може да бъде на второ място.

190

Анонимен

преди 1 месец

Аз на военна мощ на хартия не вярвам. Украйна 2014-та беше на хартия супер силна, а едвам окомплектова 5000 войници и се наложи да позволи на скинари да ходят да се бият което беше резил и досега дава материал за руската пропаганда. Русия доскоро се смяташе за втората най-силна армия в Света, а Украйна останала без артилерийски снаряди, почти без авиация и с няколко хаймърса и няколко турски дрона създава на руснаците доста проблеми. Ако САЩ врязат с Ф-35 и 500 хаймърса ще е гавра с труп.

189

читалище народно хор

преди 1 месец

До читалище зарято затова секи ден по медиите ред сълзи,ред сополи от укрите...