От Камарата на автомобилните превозвачи в България настояват да бъдат преразгледани увеличените тол такси.

"Виждаме трикратно увеличение на таксите, които плащат превозвачите, защото е въведена в обхвата на тол системата цялата второкласна пътна мрежа. Най-потърпевши в случая са българските граждани и превозвачите, които возят стоки в България на ежедневна база, защото те най-много използват второкласната пътна мрежа. Най-малко натоварени са тези, които транзитират през страната. Има някои транзитни коридори, които са втори клас пътища. Тези второкласни пътища трябва да останат в обхвата на тол системата, но всички останали трябва да отпаднат", заяви членът на управителния съвет на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според него логиката на тол системата е не да се събира тол от всички пътища, а от изградените нови пътища, автомагистралите, скоростните отсечки и транзитния трафик.

"Тук беше ролята на Министерството да каже по какъв начин да се събират тези тол такси, как да се обхване транзитният трафик, как да се събират тези такси, че да бъде дадено преимущество на българския бизнес. Работата на транспортно министерство е да каже каква ще бъде разликата между автобусите и камионите. Другата голяма глупост, която направи регионалното министерство, е да намали разликата между най-високо екологичните и най-ниско екологичните превозни средства, т.е. ние в момента не биваме стимулирани да купуваме нови превозни средства, които са по-екологични", заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase