Снимка: Омбудсманът на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министър-председателя в оставка Кирил Петков и до енергийния министър в оставка Александър Николов, в която настоява държавата да компенсира домакинствата на природен газ, заради внесеното от "Булгаргаз" ЕАД заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за безпрецедентно голямо увеличение на регулираната цена на синьото гориво от 1 август 2022 година, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Съгласно публикуваното заявление цената на природния газ от обществения доставчик за м. август 2022 г. следва да бъде 286,84 лв. /мегаватчас или с 54,07% над действащата в момента цена в размер на 186,17 лв. /мегаватчас.

Още по темата

"Обръщам внимание, че заявената от "Булгаргаз" ЕАД нова цена е два пъти по-висока от утвърдената неотдавна за м. юни 2022 г. в размер на 141,76 лв./мегаватчас, която беше включена в прогнозите на КЕВР при определянето на регулираните цени на топлинната енергия и на електрическата енергия от високоефективното комбинирано производство на дружествата от сектор "Топлоснабдяване" за ценовия период от 01.07.2022 г. до 30.06.2023 г.", пише общественият защитник.

Проф. Ковачева настоява спешно да се поднови правителствената Програмата за компенсиране на домакинствата във връзка с високите цени на природния газ, както и Министерският съвет да определи граница на цените на природния газ за битовите клиенти, като разликата до утвърдените от регулатора цени се компенсира от държавата.

"Категорично е становището ми, че регулираните цени на електрическата енергия, на топлата вода и на централното отопление вече прехвърлят предела на социалната поносимост за огромното мнозинство от потребителите, а поисканото безпрецедентно поскъпване на природния газ отива далече отвъд тази граница. Енергийните разходи на домакинствата нарастват взривообразно на фона на рекордно висока годишна инфлация в България, която през м. юни 2022 г. възлиза на 16,9%, по данни на Националния статистически институт", допълва омбудсманът.

Диана Ковачева предупреждава още, че ескалацията на цените на природния газ застрашава възможността на хиляди български граждани да посрещат свои основни битови потребности. Както и че поскъпването на горивата и енергията поражда риск от бързо разпространение на енергийната бедност, което е заплаха за социалния мир.

В заключение омбудсманът припомня и становището си 1 юли 2022 г., в което настоява за държавна подкрепа за посрещане на основни нужди от енергия и горива да получат всички български граждани, тъй като увеличението на доходите на населението в България изостава на фона на ескалацията на множество кризи.

Коментари Напиши коментар

25

НЕ КАТЕГОРИЧНО

преди 2 месеца

Мазните българи сега имат пари да прахосват по почивки, морета, с коли на опашки към гръчко. НИКАКВИ помощи НЕ ЗАСЛУЖАВАТ. Не съм съгласен от моите пари отишли в данъци за държавата да отиват за разни нагли българи дето сега се препичат по плажовете после да си вземат бонуси и помощи за зимата. НЕ !!!!!

24

Аре стига!

преди 2 месеца

Бай Юмер от Якоруда, дето цял живот ниже тютюн и не е излизал от селцето си, плаща чрез данъците си компенсации на тия дето са на газ, на тия на парно, на заведения и хотели, плаща десетки милиони загуби на опера-Русе, плаща, плаща, плаща! А човечеца си отглежда една крава и цял живот е отглеждал тютюн.

23

Анонимен

преди 2 месеца

До Нане/5"И защо Народа Български трябва да плаща глупостите на про100 кирчу" - щот точно 95% са европеидните про'с'таци, които гласувахте да ви евроинтегрира и да сте роби на Брюксел. Това е началото и дано НЕ изкарате живи зимата!