Снимка: БГНЕС

За второ поредно тримесечие националният железопътен превозвач отчита увеличение на своите приходи. За първите 6 месеца на годината счетоводната печалба на цялата група „Холдинг БДЖ“ ЕАД е в размер на 13 256 000 лева. За първи път от 10 години групата, която включва „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД и „Холдинг БДЖ“ ЕАД, излиза на печалба, информират от транспортното министерство.

Това важи и самостоятелно за „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД, което към края на юни реализира счетоводна печалба от 6 904 000 млн. лева. След отчитане на ефекта от намалените инфраструктурни такси за дружеството оперативната печалба от присъщата му дейност е 2 201 000 лева. „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД са били на загуба за целия 10-годишен период от 2012 г. досега.

По-високите приходи се дължат на повече изпълнени заявки за превоз на товари, както и на новите тарифи на компанията, които бяха актуализирани спрямо пазарните условия още в началото на годината. „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД отчита 34% увеличение на приходите от продадени карти и билети спрямо същия период на миналата година. Паралелно с това, от януари дружествата за пътнически и товарни превози са предприели мерки за оптимизация на разходите.

Коментари Напиши коментар

45

до 26

преди 1 година

за преди не знам, ама са крадеш и плащаш, я на политици, я на мафиоти , я на смесица между двете, а някой и на куките плащат.. РЕКЕТ ми се вика.. много по-добре са нещата викаш ,а?а манталитета се гради от рано преди и в училище се създават ценностите. всички надявам се знаем как се промени обрсаователната система в последните 12 години.Не комунизма проми мозъците на хората, а евроатлантизмапример lgbtq,проблемите с РСМ и тн..всичко е до манталитет, а масово при вас е западен с размити ценности

44

Анонимен

преди 1 година

аман от тия ***, са и БДЖ на печалба.. ами частниците горките не мислят ли за тях, че ще им отиде капитала в държавата :(

43

Анонимен

преди 1 година

До ИвоСамо дето сега не се "хвалят", че под мъдрото ръководство на Еконтий от 60% дял от товарните превози е спаднал на 40%. Че преди него е осигуряван редовно подвижен състав, а сега има закъснеия заради недостиг на такъв. И БДЖ товарни превози върви да си изгуби най-големите клиенти като Арубис и Лукойл. Та лапайте мухи шарани и плещете небивалици за кюлчета, евра и шкафчета. А колко тежки аварии, добре, че са без жертви станаха последните дни!!!!