Снимка: Bulgaria ON AIR

Препарат за диабетици масово се използва като средство за отслабване, алармират пациенти и фармацевти. Това доведе до изчезване на лекарството от аптеките.

"Откакто е на пазара този продукт има двойна употреба и за лечение на диабет тип 2, и за лечение на затлъстяване. Въпреки че второто не е част от официалната характеристика. Има друго лекарство на същата фирма производител, което е много подобно и се използва за отслабване. В момента в страната няма никакви количества от този препарат в аптеките и то от доста време. Съвсем малки количества идват и те са крайно недостатъчни", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките Николай Костов в "България сутрин".

Той обясни, че тези лекарства са от нова фармакологична група, която е много модерна в момента. По думите му има много добър ефект върху контрола на кръвната захар в монотерапия или в комбинирана терапия и това е причината да се предписват все повече. Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките посочи, че въпреки че има лекарство "Саксенда", което е специално за отслабване, търсят "Оземпик", защото излиза по-добре като цена, но и се сваля над 6% от теглото и се прилага един път седмично.

"Затлъстяването е метаболитно заболяване, не само козметичен проблем. Уголемените мастни клетки произвеждат хормони, които повлияват на цялата ендокринна система. 85% от хората със свръхтегло развиват и диабет тип 2. Този препарат повлиява на теглото на нивото на двата хормона инсулин и глюкагон, като изразходва депата на глюкагон от черния дроб, което е добре. Влияе на нивата на кръвната захар и в същото време действието му е да намалява апетита. Като намалим по естествен начин храната и увеличим енергоразхода, повлияването върху теглото е добро", каза специалистът по хранене, диететика и обществено здраве проф. Донка Байкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обърна внимание, че е съобщено за много рискове от лекарството, въпреки че наблюденията са краткосрочни - повлиява на функциите на панкреаса, черния дроб и на бъбреците, също така забавя приема на лекарствени продукти. Проф. Байкова подчерта, че трябва да се внимава, защото това е продукт, изписван по рецепта от ендокринолог. Тя посъветва, че трябва да се обърне внимание на приема на храна.

"За съжаление, липсата на лекарства стана нещо нормално. За радост, при някои от лекарствата за Ковид-19, поради намалената заболеваемост през лятото, консумацията намаля и те не са така дефицитни, както бяха. Една от основните причини за липсата на определени лекарства е износът. Въпреки че фирмите притежатели за разрешение за употреба твърдят, че внасят повече от необходимото, тези лекарства изобщо не достигат до аптеките. За съжаление, се намират много вратички в тази система и все още има какво да се желае", обясни Костов.

Той съобщи, че продължава поскъпването на лекарствата, в момента има преоценка на много лекарства, добавки и козметика. Според него тазгодишната инфлация ще се отрази при цените на лекарствата без лекарско предписание догодина - огромният ръст на цените ще бъде в началото на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase