Не спират трагичните инциденти по родните пътища. Една от основните причини за това е и фактът, че десетки българи шофират под въздействието на алкохол и наркотици. Експертът по пътна безопасност и бивш шеф на "Пътна полиция" Алекси Кесяков посочи в "България сутрин", че много хора са под въздействието на алкохол в нормалния си живот.

"Проблемът "алкохол и наркомания" опира до всички сфери на живота. Това, че са хванали 25 души, означава, че 10 хил. души в този момент управляват под въздействие на алкохол или наркотици. Цялото им обкръжение знае, че тези хора употребяват. Трябва да се обърнем към близките, които знаят, че техните приятели или членове на семейство употребяват, да се постараят да ги възпрат. Спрете ги, защото са застрашени да влязат в затвора или да ходим на погребение", коментира той.

Психотерапевтът д-р Владимир Пожарашки отбеляза пред Bulgaria ON AIR, в обществото ни е прието да пием алкохол, когато седнем на масата.

"С алкохол потискаме невротичните си напрежения. Алкохолът е най-достъпният антидепресант. Дрога също може да си купите навсякъде. Имам пациенти, които казват, че са опитвали всякакви видове дрога. Масово младите хора ползват наркотици и алкохол", сподели той в студиото на сутрешния ни блок.

Алекси Кесяков изтъкна, че контролът е краен елемент. По думите му по-строгите санкции имат възпиращо действие, но няма да се променят това, че се създават условия хората да са под въздействието на алкохол и наркотици.

"Контролната система не трябва да е сама на пътя. Алкохолът и наркотиците намаляват възможностите на човек да реагира адекватно. В съчетание със скоростта е равно на самоубийство. Скоростта убива хората. Безопасността на движение е споделена отговорност между участниците и институциите, които формират условията за движение", подчерта той.

Алекси Кесяков поиска да се направи преглед на безопасността на цялата пътнотранспортна система. Дошло е време да направим глобален преглед, навсякъде трябва да се приеме най-доброто, което е направено по света, заяви експертът по пътна безопасност.

Вижте видеото с целия разговор.

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 4 месеца

обичам да карам пиян и да блъскам експерти

74

Анонимен

преди 4 месеца

До Гиб Мелсън Чак 20 хил.лв са множко.Струва ми се, че за 6 месеци ще останат 40-50% от шофьорите на пътя. Милиционерите - сега се именуват полицаи, трябва да мислят и за икономиката на държавата. При първо пиянство на пътя глоба 5 хил.лв и снемане колата от деижение 6 месеци. При второ нарушение глоба 10 хил.лв и колата без номера, а шофьорската книжка в КАТ 1 година. При трето нарушение глоба 20 хил.лв, при невъзможност за заплащане на сумата затвор 1,5 години и колата за скрап. Без книжка.

73

рибока

преди 4 месеца

Първите седем години е решението.Престъпление от общ характер шофирането след употреба на алкохол над 1,2 промила е от 1995 година.