Снимка: БГНЕС

След като по-рано през деня, преди тежката катастрофа с две загинали жени на тротоара, има информация, че основният заподозрян Георги Семерджиев е заплашвал полицай, защо полицаят не е подал сигнал и Семерджиев не е задържан? На този въпрос отговор нямаше от двама специалисти – Румен Дунев и Димитър Илиев.

Вместо да коментира въпроса на БНТ, Дунев заговори за готвените нови законови проблеми, които бяха коментирани на вчерашния протест на кръстовището на бул. "Черни връх" и бул. "Арсеналски". Там за 11 дни са хванати над 100 нарушения, главно превишена скорост. Именно по този законопроект имаше коментар как за човек без шофьорска книжка има 600 лв. глоба, но Дунев наблегна как с промените щяло да има по-висока събираемост на глоби.

Каквото и да направиш на пътя, то ще се размине – защото в крайна сметка глобите са прекалено малки, ще намериш начин на кого да платиш. Това заяви Димитър Илиев, бивш многократен рали шампион и зам.-председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

За Илиев в случая с Георги Семерджиев има криминално мислене. Колко още такива има на пътя? Как да ги спреш – ти трябва да ги затвориш, не може да сложиш до тях по един полицай, коментира Илиев пред БНТ.

Не знам реално какво повече да се направи, призна Илиев. Редно е с промените в Закона за движение по пътищата да се дадат повече правомощия на хора като г-н Илиев, в Агенцията по пътищата, настоя Дунев. Но Илиев заяви, че е позагубил надежда, защото в самата администрация и МВР проблемът с такива катастрофи не се припознава като сериозен.

Като те хванат с алкохол и наркотици, трябва поне 24 часа да лежиш в затвора, за да осъзнаеш. При второ нарушение - повече. "Тия хора са абсолютно умишлени убийци", каза Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase