Тази година се навършват 60 години от закриването на един от най-жестоките лагери на комунизма. В трудово-възпитателното общежитие край Ловеч в продължение на три години са довеждани лица, които са били срещу тоталитарния режим, както и такива с непристойно социално поведение.

В лагера, известен като "Слънчев бряг", без съд и присъда са затваряни и тези, които разказват политически вицове.

Този "Слънчев бряг" няма нищо общо с веселия и шумен курорт на морето. Той се намира на около три километра преди Ловеч. До него днес се стига, ако се следва кафява указателна табела. Тя води до един от обектите, на който въдворените са работили. Мястото сега е обрасло с трева и храсти. Отсечените скали и рухналото скеле на кариерната инфраструктура свидетелстват, че някога там е имало нещо.

"Условията са ужасяващи в този лагер затова, защото те са изградени съвсем набързо с така подръчни почти материали. Целта е, както се казва в инициативната докладна записка на Мирчо Спасов: "Не да се създава лукс на тези хора, а да почувстват здравата ръка на народа", посочи председателят на държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев.  

Жестоките побоища в лагера край Ловеч са основната причина за честите смъртни случаи там. Признават го и в Политбюро.

След като по върховете на БКП научават за извършените извращения в лагера, Централният комитет решава да го закрие. Това се случва тихомълком, както е било и откриването му.

"Лагерът наречен „Слънчев бряг" гледайте тази вечер от 18 часа в "Историите ON AIR".

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase